Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/04/2011

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ΣΕΠΕ για την αγορά εργασίας το πρώτο δίμηνο του 2011

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για την αγορά εργασίας αποδεικνύουν τη δραματική αύξηση των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας στους νεοπροσλαμβανόμενους και τον υπερχιλιαπλασιασμό των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης που μετατρέπονται σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. Επίσης, επιβεβαιώνουν ότι η λεγόμενη αγορά εργασίας έχει μετατραπεί για τους εργαζόμενους σε ένα απέραντο αντεργατικό στρατόπεδο. 

Οι εργοδότες, με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης και της τρόικας, έχουν «ξεσαλώσει» και αξιοποιούν την οικονομική κρίση για να μετατρέψουν την αγορά εργασίας σε κόλαση με ακόμα περισσότερους ανέργους, ευέλικτους, φοβισμένους και φτωχότερους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Σύνταγμα, νόμοι, εργατική νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κανονισμοί για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων παραβιάζονται ασύστολα και ανεξέλεγκτα από τους εργοδότες στο όνομα της μείωσης του κόστους εργασίας και του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με τους οποίους καθιερώθηκαν στη χώρα οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις δηλ ο εργασιακός μεσαίωνας.  Καλούμε τους εργαζόμενους, όλοι και όλες μαζί, να διεκδικήσουν το αυτονόητο: πλήρη, σταθερή, ασφαλισμένη εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

To Γραφείο Τύπου