Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/04/2011

Αύξηση εξέταστρων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) - Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη

Προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) είναι ένα σύστημα εξετάσεων που στοχεύει στην πιστοποίηση διαφορετικών επιπέδων «γνώσης» μιας ξένης γλώσσας. Δεν είναι  ένα σύστημα πιστοποίησης που αναπτύσσεται, προκειμένου να αποφέρει κέρδη. Υποστηρίζεται από την πολιτεία, η οποία το επιχορηγεί, έτσι ώστε το κόστος συμμετοχής για τους υποψηφίους να είναι συμβολικό.

Το κόστος συμμετοχής φέτος στις εξετάσεις καταβάλλεται με παράβολο του δημοσίου, διαφοροποιείται δε ανάλογα με το επίπεδο και ορίζεται ως εξής: 60 ευρώ για το επίπεδο Α(Α1-Α2) και 80 ευρώ για το επίπεδο Β(Β1-Β2) και το επίπεδο Γ.

Η φετινή αύξηση τις τιμής των εξέταστρων γιʼ όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως και πιο συγκεριμένα: (20)είκοσι ευρώ (από σαράντα σε εξήντα ευρώ) για το Α (Α1+Α2), (30) τριάντα ευρώ στο επίπεδο Β1(από πενήντα σε ογδόντα), σε (20) είκοσι ευρώ (από εξήντα σε ογδόντα) για το Β2 και (10)δέκα ευρώ (από εβδομήντα σε ογδόντα) για το επίπεδο Γ1 έχει προκαλέσει την δυσφορία πολιτών. Ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου  παιδιά, γονείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι πολίτες εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας απορρίπτουν την συμμετοχή τους στις εξετάσεις του ΚΠγ στερώντας από τον εαυτό τους πιστοποιημένες γνώσεις ξένων γλωσσών κι ένα προσόν για την αγορά εργασίας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

•    Σκοπεύει το Υπουργείο να επαναξετάσει την υπέρογκη αύξηση στο ύψος  των εξέταστρων, δεδομένου των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες;

•    Εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο η αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις

να μην κατατίθεται αποκλειστικά στις διευθύνσεις Δ/θμιας που εδρεύουν στις  πρωτεύουσες νομών, όπως  προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά και σε κατά τόπους σχολεία προκειμένου να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της συμμετοχής κατοίκων της επαρχίας στις εξετάσεις  η υποχρεώτικη μετακίνηση στις πρωτεύουσες των νομών, μόνο και μόνο για να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης