Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/04/2011

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Πανελλαδική συνάντηση των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 9/4/2011

Tρείς μήνες μετά την εφαρμογή Καλλικράτη, η κριτική μας στα προβλήματα που θα γεννήσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Στο διάστημα που μεσολάβησε οι νεοφιλελεύθερες Μνημονιακές επιλογές έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης, που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία επιτελικού σχεδιασμού, τα φαινόμενα νεοσυγκεντρωτισμού , την έλλειψη σχετικής προετοιμασίας των φορέων της αυτοδιοίκησης, την επιβολή καθεστώτος  διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης, γεγονός που επιτείνει το λειτουργικό χάος που δημιούργησε η έναρξη εφαρμογής του νόμου. Δεν υπάρχει ΚΥΑ κατανομής των ΚΑΠ όχι μόνο για το 2011, ούτε καν για το 2010.

Αποτυπώνοντας την σημερινή κατάσταση των φορέων της Αυτοδιοίκησης, μπορούμε αβίαστα να  ισχυριστούμε ότι:

Σε οικονομικό επίπεδο

Η χρηματοδότηση των φορέων της Αυτοδιοίκησης συνεχώς μειώνεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2010 είχαν εγγραφεί 3 δις ? για λειτουργικές δαπάνες και υλοποιήθηκε κατά τα 2/3. Στον προϋπολογισμό του 2011 έχουν εγγραφεί 5,5 δις ? περίπου. (εκ των οποίων 4,5 για τους δήμους και 1 για τις περιφέρειες.) Από τα 4,5 δις για τους δήμους περίπου 1,8 είναι το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν στους δήμους.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα ανωτέρω ποσά είναι εντελώς ενδεικτικά και δεν θα αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση.

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Πολλοί δήμοι είναι έτοιμοι να κλείσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Με δεδομένες τις περικοπές που έγιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010 (της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2009), οι οποίες υπερχρέωσαν τους Δήμους, η  εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μη καταρρεύσουν οι  δήμοι της χώρας και η Τ.Α οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Στην κατεύθυνση αυτή ελάχιστες προϋποθέσεις είναι:

Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΝ