Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/04/2011

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ - Σπύρος Τζόκας π.δήμαρχος Καισαριανής

Πανελλαδική συνάντηση των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 9/4/2011

Η ελληνική κοινωνία  βιώνει με επώδυνο τρόπο την οικονομική  κρίση  με επιδείνωση των ήδη βεβαρυμμένων δεικτών της οικονομίας. Και αυτοί που καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώσουν την κρίση είναι οι χαμηλές εισοδηματικά τάξεις. Αποτέλεσμα να αυξάνονται η φτώχεια και η ανεργία.    Στις   ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για το λαό μας καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει,  καθώς η κρίση χτυπάει και την πόρτα της.   Η Τοπική  Αυτοδιοίκηση που  υπέφερε από έλλειψη πόρων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της και στην εξυπηρέτηση των πολιτών βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία που απειλεί ακόμα και την επιβίωση της.

Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει το σύνολο του οικονομικού συστήματος, φυσικά και τους ΟΤΑ, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου τομέα. Στη δυσχερή αυτή θέση που βρίσκεται η Τοπική  Αυτοδιοίκηση  αγωνιζόμαστε για τον  ορθολογισμό των οικονομικών της Τ.Α και την οικονομική σταθεροποίηση, χωρίς να αναζητούμε τις εύκολες λύσεις, φορτώνοντας τα οικονομικά βάρη στους δημότες μας.

Με δεδομένες τις περικοπές που έγιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010 (της τάξεως του 35% σε σχέση με το 2009), οι οποίες υπερχρέωσαν τους Δήμους, η  εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μη καταρρεύσουν οι  δήμοι της χώρας και η Τ.Α οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Στην κατεύθυνση αυτή ελάχιστες προϋποθέσεις είναι: