Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/04/2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ -- Γ.Χαρίσης - Θ.Μπίζας

Πανελλαδική συνάντηση των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 9/4/2011

Σήμερα υπάρχει μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στους Ο.Τ.Α. που στις σημερινές συνθήκες του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης για απαγόρευση ή περιορισμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και για ιδιωτικοποίηση τομέων της Αυτοδιοίκησης, η κατάσταση μπορεί να πάρει εκρηκτικό χαρακτήρα και να διευρύνει αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σήμερα εργάζονται  με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου στους Δήμους, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, στα κοινωνικά προγράμματα κλπ περίπου 20.000-22.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολλοί που εργάζονται με ανανεούμενες συμβάσεις έργου εργάζονται πέντε με δέκα χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα εργάζονται τέσσερα με εφτά .

Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αυτών  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα χρόνια της συνεχούς τους παρουσίας  στις υπηρεσίες των δήμων.

Η αυτοδιοίκηση είναι δυστυχώς ο χώρος που λειτούργησε πιλοτικά για την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, και αυτός είναι ο λόγος πού  υπάρχει σε τόσο μεγάλη έκταση αυτό  το φαινόμενο.

Η αριστερά και το κίνημα των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση πρέπει να υποστηρίζουν σταθερά και χωρίς ταλαντεύσεις την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και ταυτόχρονα την θέση πως πρέπει να γίνονται προσλήψεις μόνο μονίμου προσωπικού στους ΟΤΑ.

Είμαστε υπέρ της κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων, κυρίως των κοινωφελών,  με  το ταυτόχρονο πέρασμα του προσωπικού στους Δήμους.

Το κίνημα των συμβασιούχων ήδη έχει αρχίσει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και είναι βέβαιο πως θα διογκωθεί στις συνθήκες τις αυξημένης ανεργίας και της εργασιακής αβεβαιότητας.

Ο Συνασπισμός έχοντας ήδη μια πολύτιμη συμβολή στην ανάδειξη του προβλήματος των συμβασιούχων σε όλα τα επίπεδα (ευρωκοινοβουλίου- Βουλής- συνδικαλιστικού κινήματος) , πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση αυτή την προσπάθεια.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Καλλικράτη δημιουργούν στους ΟΤΑ ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.

Σε πάρα πολλούς δήμους, σε όλη την επικράτεια, είναι πια συχνό το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις μισθοδοσίες του προσωπικού και είναι πια ορατός ο κίνδυνος με την σύσταση των νέων ΟΥΕ να έχουμε απολύσεις μονίμου προσωπικού.

ΧΑΡΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΜΠΙΖΑΣ ΘΩΜΑΣ
(Μέλη της διοίκησης ΠΟΕ – ΟΤΑ)