Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/04/2011

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με το Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με το Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Πρόεδρος Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια): Είμαστε ήδη στην 9η ημέρα της απεργίας μας. Η απεργία θα συνεχιστεί. Συμμετέχοντας στην απεργία που έχει κηρύξει στον κλάδο η Ομοσπονδία.

Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι αναζητούμε, μέσω της εταιρείας, το διάλογο για να μπορέσει να εκτονωθεί η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια δήλωση της εταιρείας ότι δεν ομιλεί με απεργούς. Αυτό  όπως καταλαβαίνετε μας γυρίζει χρόνια πίσω και βέβαια ένα ζήτημα που πολιτικά έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια το επαναφέρει σήμερα η διοίκηση.

Θα ήθελα να ζητήσω και απ΄ αυτό το βήμα να έρθει αύριο, όπως έχει καθοριστεί η εταιρεία στο διάλογο, για να μπορέσει να δοθεί κάποια λύση.

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι μια δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, αλλά ένα ιδιωτικοποιημένο πια μονοπώλιο στο χώρο των καυσίμων που έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι η βενζίνη έχει φτάσει κοντά στα 2 ευρώ. Και η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τα στραβά μάτια. Οι 2500 εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ δεν είναι καλοπληρωμένοι, όπως λένε. Δουλεύουν κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες. Καλοπληρωμένοι είναι τα 160 περίπου διευθυντικά στελέχη, οι διορισμένες διοικήσεις, όλοι αυτοί που απολαμβάνουν τεράστιους μισθούς και όχι οι εργαζόμενοι.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, παρά το γεγονός ότι αυτή η επιχείρηση είναι κερδοφόρα, έχει ετήσια κέρδη κοντά στα 200 εκατομμύρια.

Εμείς στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς. Και πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας θα σταματήσει τα σχέδια της επιχείρησης για 40% μείωση στους μισθούς. Και θα αποτελέσει και πυξίδα για τον αγώνα των εργαζόμενων σε κάθε ιδιωτική και δημόσια επιχείρηση. Γιατί αυτή η πολιτική, που θέλει να φτωχύνει τους εργαζόμενους προκειμένου να περάσει όλα τα κέρδη στα μεγάλα συμφέροντα, είναι μια πολιτική που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την κοινωνία. Και δε θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί. Θα στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα και θα αντισταθούμε στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης. Αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία είναι ο δημόσιος κοινωνικός έλεγχος των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και ιδιαίτερα των κερδοφόρων επιχειρήσεων.

To Γραφείο Τύπου