Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2011

Ανακοίνωση toy Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ Πειραιά

Το ΤΕΙ Πειραιά έχει οδηγηθεί στην αναστολή της λειτουργίας του. Η πρακτική της υποχρηματοδότησης, των περικοπών, αλλά και η βίαιη επιβολή παύσης πληρωμών ως «καινοτομία» είναι η μόνη έμπρακτη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας στην προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας να κρατήσουν ανοικτές τις σχολές. Τα 7400000 ευρώ που προβλέπονται ως τακτικός προϋπολογισμός για το 2011 αρκούν ως λειτουργικά έξοδα εκκαθάρισης και εκπαιδευτικής χρεωκοπίας  ενός μεγάλου και ιστορικού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. 

Οι προϋπολογισμοί του Μνημονίου επιβάλλουν την  έμπρακτη κατάλυση των απαραίτητων για την Ανωτάτη Εκπαίδευση ακαδημαϊκών ελευθεριών στην εκπαίδευση και έρευνα. Νομιμοποιούν την διαρκή χειραγώγηση - εργασιακή και ακαδημαϊκή – των επί συμβάσει διδασκόντων που έχουν αναλάβει το μέγιστο φορτίο του εκπαιδευτικού έργου. Για χιλιάδες σπουδάστριες και σπουδαστές το δικαίωμα στην Δωρεάν Παιδεία μεταλλάσσεται σε λιγότερη γνώση, με φθηνότερες υποδομές, με συστηματική παράταση του χρόνου σπουδών τους και  “ελαστικά” εργασιακά δικαιώματα.   

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της παιδείας ακολουθεί μια πολιτική εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής που έχει συνομολογήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Συνολικά η εκπαίδευση μετατρέπεται από δικαίωμα σε προνόμιο και αποκλείονται από αυτήν οι λαϊκές τάξεις.

Ο Συνασπισμός θα στηρίξει κάθε δημιουργική και συλλογική προσπάθεια του κόσμου της εκπαίδευσης για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και για μια εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες.

Τμήμα Παιδείας