Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/04/2011

Ομιλία Ε.Αμμανατίδου στη συζήτηση πορίσματος του σκανδάλου δομημένων ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΙΖ΄
Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Κανονισμού της Βουλής, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την πλήρη διερεύνηση της Υπόθεσης των Ομολόγων που ανακοινώθηκε στη Βουλή στις 30 Νοεμβρίου 2010.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρία Υφυπουργέ, ίσως θα ήταν σκόπιμο στη σημερινή συζήτηση να ήταν εδώ και ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός Οικονομικών γιατί η συζήτηση αφορά το “σκάνδαλο των ομολόγων”.

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων έγινε χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες για τη λογική απόδοσης δικαιοσύνης μέσω μιας “βιομηχανίας” εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών.

Έχουμε να κάνουμε με παθογένειες που είναι στον πυρήνα των ακολουθούμενων οικονομικών πολιτικών από κόμματα που διαδέχονται το ένα το άλλο στη νομή της εξουσίας. Το αντικείμενο της επιτροπής ήταν εξ αρχής στενά περιορισμένο βάσει κομματικών σκοπιμοτήτων.

Δεν προβλήθηκε κάποιος σοβαρός λόγος ώστε να μην εξεταστεί και η υπόθεση του ομολόγου της Goldman Sachs του 2001, αλλά τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία το αρνήθηκε.

Παρʼ ότι η διαδικασία διερεύνησης του σκανδάλου από την εξεταστική επιτροπή αναλώθηκε και αυτή τη φορά σε ένα θέατρο εντυπώσεων από τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, προέκυψαν πληθώρα στοιχείων που δικαιολογούν την περαιτέρω διερεύνηση του αξιόποινου των πράξεων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Προέκυψαν παράλληλα και χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Προέκυψε ότι το ελληνικό κράτος δεν διστάζει να ζημιώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψει τις μαύρες τρύπες που δημιουργεί η υποφορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Προέκυψε, επίσης, ότι ήταν πολύ αποτελεσματικό στο να το πετύχει αυτό σχεδιάζοντας σε επιτελικό επίπεδο, συντονίζοντας διορισμένους διοικητές ταμείων, κυβερνητικούς εκπροσώπους, γενικούς γραμματείς, χρηματιστές και τραπεζίτες.

Το ζήτημα της πώλησης δομημένων ομολόγων που συζητάμε σήμερα είναι μια ακόμα περίπτωση υφαρπαγής των εισφορών των εργαζομένων ώστε να καλυφθούν τρύπες της κεντρικής κυβέρνησης και να μοιραστούν κέρδη στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Αυτό είναι μια πρακτική που γίνεται παράνομα αλλά και σύμφωνα με την εκάστοτε εν ισχύ νομοθεσία τουλάχιστον εδώ και έξι δεκαετίες.

Και προφανώς δεν  είναι ένα πρόβλημα που ανήκει στο παρελθόν, το σχέδιο νόμου του ΣΕΠΕ, που είναι σε διαβούλευση, το οποίο προβλέπει ότι δύνανται τα ταμεία να αξιοποιούν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους, από 2% που είναι σήμερα, για την αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου, υπερτριπλασιάζει το ποσοστό της περιουσίας των ταμείων που μπορεί να διατίθεται για να φορτωθούν τα ταμεία με τα «τοξικά» ομόλογα του κράτους.

Η διαφορά στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ήταν ότι για να επιτευχθεί  αυτό παραβιάστηκαν νόμοι και παρήχθη μαύρο χρήμα το οποίο κατευθύνθηκε σε μίζες εμπλεκομένων και, κατά μαρτυρίες, ένα μέρος τους έφτασε σε πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό το στοιχείο το συνδέει με την πολύπαθη υπόθεση του σκανδάλου της Siemens για την οποία η συνήθης εξυπηρέτηση, εκ μέρους του δικομματισμού των ιδιωτικών προμηθευτών του δημοσίου, συνδυάστηκε με μια πολύχρονη πολιτική χρηματισμού προς πολιτικά πρόσωπα και προς πολιτικούς σχηματισμούς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Κακά τα ψέματα, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, είναι πια κοινός τόπος ότι οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές της Βουλής έχουν καταντήσει άνευρες και αναμενόμενες κομματικές κόντρες. Κόντρες, που αναλώνονται στη χειρότερη περίπτωση σε επικοινωνιακές αψιμαχίες μεταξύ των κομμάτων για το ποιος είναι λιγότερο διεφθαρμένος και στην καλύτερη περίπτωση σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Και αναπότρεπτα το συμπέρασμα είναι κατώτερο των περιστάσεων και των καλλιεργούμενων προσδοκιών. Δεν πιστεύουμε ότι οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές θα φέρουν την κάθαρση στους θεσμούς και το κράτος ούτε ότι θα ξαναδώσουν στην πολιτική τη χαμένη της τιμή.

Στην Επιτροπή για τη Siemens οι κομματικά κατευθυνόμενες συγκρούσεις ήταν επικοινωνιακού περιεχομένου και κατάφεραν να εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας αλλά κυρίως να κουκουλώσουν τις αμφίδρομες διαδρομές χρήματος, προμηθειών και πολιτικής στήριξης.

Αντίστοιχα στην υπόθεση του Βατοπεδίου η προανακριτική επιτροπή κωλυσιεργούσε, χρονοτριβούσε επί μήνες, παρʼ ότι είχε τεθεί το θέμα ότι πρόκειται για πράξεις αξιόποινες αλλά παραγεγραμμένες βάσει του άρθρου 86, παράγραφος 3 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική τροπή που έχει πάρει η διερεύνηση των συγκεκριμένων σκανδάλων δεν μπορεί παρά να δημιουργεί την αίσθηση αμοιβαίου «κουκουλώματος» σκανδάλων με σοβαρές συνέπειες, πρώτον, για τον τρόπο διαχείρισης δημόσιου χρήματος και δεύτερον, για τις σχέσεις των κυβερνήσεων με μεγαλοπαράγοντες ιδιωτικών επιχειρήσεων και τραπεζών ξένων και ελληνικών.

Πάνω απʼ όλα, όμως, η διαφαινόμενη προσπάθεια συναινετικής συγκάλυψης των πολιτικών σκανδάλων έχει πολυδιάστατες συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Σώμα της Βουλής των Ελλήνων συνεδριάζει σήμερα για να κάνει τι ακριβώς;

Ποιο είναι τα δια ταύτα;

Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της συνεδρίασης, πέρα από το να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη λύπη μας μπροστά στις πολιτικές της διαφθοράς του δικομματισμού;

Όταν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν το σύνθημα, που λέει « Όλα στο φως», ο λαός καταλαβαίνει ότι πίσω από τετριμμένες εκφράσεις, αυτό που υπονοείται είναι ότι γιʼ άλλη μια φορά όλα θα μπουν «κάτω από το χαλί», όλα θα παραμείνουν «συσκοτισμένα».

Οι δηλώσεις των ειδικών αγορητών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απλά, επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «πλήρη απουσία» πολιτικής βούλησης να φανερωθεί η αλήθεια και να αποδοθεί, έστω και μια φορά, δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, η σημερινή υποβάθμιση της συζήτησης με μόνο δεκαπέντε εγγεγραμμένους Βουλευτές στον κατάλογο, πέρα των πέντε εισηγητών, καθρεφτίζει τις διαθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων μαζί με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο οποίος αποχώρησε.

Ευχαριστώ.