Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/04/2011

Εγκλήματα σε βάρος Ιρανών προσφύγων από τις Αρχές στο Ιράκ - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Στις 8-4-2011 δυνάμεις του Ιρακινού στρατού, με 30 τάνκς, επιτέθηκαν στον διεθνώς αναγνωρισμένο καταυλισμό Ιρανών προσφύγων Camp Ashraf, που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από την Βαγδάτη. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 36 πρόσφυγες και περίπου 300 να τραυματιστούν. Ο κίνδυνος να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές είναι μεγάλος, δεδομένου ότι οι Ιρακινές Αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον καταυλισμό νοσηλευτικού προσωπικού για βοήθεια στους τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και στα διεθνή ΜΜΕ.

Οι τραγικές αυτές εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορη τη διεθνή κοινή γνώμη. Παραβιάζονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και  το διεθνές δίκαιο από την κυβέρνηση Μαλίκι. Μέσα στο ίδιο το Ιράκ έχουν ξεσηκωθεί έντονες διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικές δυνάμεις.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Προτίθεται να καταδικάσει το έγκλημα , και να διαμαρτυρηθεί προς την Ιρακινή κυβέρνηση ζητώντας την προστασία των Ιρανών προσφύγων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

2.    Προτίθεται να θέσει το θέμα στην Ε.Ε για την από κοινού διπλωματική παρέμβαση για το ζήτημα.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών

Λαφαζάνης Παναγιώτης
Βʼ Πειραιά