Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2003

Περιοδεία και συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού στη Θήβα και τη Λιβαδειά

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, περιόδευσε σήμερα στη Θήβα και τη Λιβαδειά.
Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θήβας, κ. Θ. Σκούμα, και επισκέφθηκε το Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
Στη συνέχεια, στη Λιβαδειά, συναντήθηκε με το Νομάρχη, κ. Κλ. Περγαντά, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα ανάπτυξης και τις προοπτικές του νομού.
Στο Εργατικό Κέντρο συναντήθηκε με τη Διοίκηση και ενημερώθηκε για τα προβλήματα απασχόλησης, διευρυνόμενης ανεργίας και εισοδηματικής στασιμότητας που απασχολούν τους εργαζόμενους του νομού.

Σε Συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ, τόνισε:

Για την Έκθεση του Economist

"Η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς αποφυγή" για κάθε νέα χώρα μέλος της Ε.Ε. Η πρόσφατη διεθνής έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., δεν αξιοποίησαν ορθολογικά τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, δεν αξιοποίησαν αποτελεσματικά τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα δικομματικής, πολιτικής μυθολογίας περί ισχυρών κυβερνήσεων της μονοκομματικής αυτοδυναμίας.

Οι μονοκομματικές ισχυρές κυβερνήσεις διαμόρφωσαν ένα αναποτελεσματικό και αναξιόπιστο μοντέλο διακυβέρνησης - τον κομματικό κυβερνητισμό της εκάστοτε πλειοψηφίας, που στην ουσία είναι η οργανική αιτία που θεριεύει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, την εμπορευματοποίηση των συλλογικών αγαθών, τις πελατειακές σχέσεις με το δημόσιο χρήμα και το κράτος.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, που υποστηρίζει ο ΣΥΝ και αρνούνται τα δύο κόμματα εξουσίας, είναι ο δρόμος για την ανανέωση και εξυγίανση της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου.

Για τα διπλά βιβλία, το διπλό ταμείο και την παράλληλη δημοσιονομική διαχείριση

Η κυβέρνηση να αφήσει τις προφάσεις εν αμαρτίαις και να καταθέσει πριν από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού τον πίνακα και την αναλυτική κίνηση όλων των ειδικών λογαριασμών. Αλλιώς, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό θα είναι στον αέρα.

Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τα 17,5 δις € από τις αποκρατικοποιήσεις, που δεν πήγαν για τη μείωση του χρέους, για τα 17,5 δις € της τελευταίας τριετίας, που δόθησαν για εξοπλιστικά προγράμματα, για τα 5,5 δις € που δαπανήθηκαν το 2002 από τους ειδικούς λογαριασμούς και για τα 9,5 δις € που έφτασαν αυτές οι δαπάνες το 2003.

Αυτή η παράλληλη διαχείριση των διπλών βιβλίων και του διπλού ταμείου χρησιμοποιείται για να κρύψει την πραγματικότητα της οικονομίας και για να συγκαλύψει άτακτους χειρισμούς και δαπάνες σκοπιμότητας της κυβέρνησης, έξω από κάθε νομικό, πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο.

Για το εγγυημένο κατώτατο εισόδημα

Παραμονές εκλογών το 2000, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θυμήθηκαν την κατώτερη σύνταξη και κατανάλωναν επικοινωνιακές πλειοδοσίες για το εάν θα ήταν 152.000 ή 156.000 δρχ. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και όλο και πιο πολλοί συνταξιούχοι, σπρώχνονται στην γκρίζα ζώνη της ανέχειας.

Παραμονές εκλογών το 2004, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θυμήθηκαν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και συναγωνίζονται σε πλειοδοσίες υποσχέσεων.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Ν.Δ. δεν λένε τίποτε για τη δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, που εκκρεμεί. Δεν λένε τίποτε για πολιτικές δίκαιης διανομής και αναδιανομής του εθνικού πλούτου, δεν λένε τίποτε για την κατοχύρωση ελάχιστου, εγγυημένου εισοδήματος. Δεν λένε τίποτε για το ότι απέρριψαν σχετική πρόταση του ΣΥΝ.

"Η οικονομία δεν έχει", λέει η κυβέρνηση για την κοινωνία. Έχει, όμως, για την διαπλοκή, τη διαφθορά και τον πλουτισμό των λίγων.

Ο ΣΥΝ θα καταθέσει εκ νέου πρόταση νόμου για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα. Θα κληθούν όσοι βουλευτές το πιστεύουν να υπογράψουν και να στηρίξουν. Φτάνει πια οι δημαγωγίες.

To Γραφείο Τύπου