Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/04/2011

«Εμπάργκο» στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων βάζουν οι φαρμακοποιοί της Λάρισας σε ασφαλισμένους 5 Ταμείων - Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η.Διώτη

Προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Οικονομικών

Τέλος στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους πέντε (5) διαφορετικών Ταμείων βάζει από 1η Μαΐου 2011 και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, λόγω μη καταβολής των οφειλομένων χρημάτων επί σειρά μηνών.

Έτσι, σε 20 μέρες από σήμερα, οι δημοτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι υγειονομικοί και οι δικηγόροι της Λάρισας θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κανονικά τα φάρμακά τους, υποχρεούμενοι στη συνέχεια να στήνονται στις ουρές των Ταμείων ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αφού από 01/05/2011, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας δε θα χορηγεί επί πιστώσει σκευάσματα σε ασφαλισμένους των ακόλουθων Ταμείων: Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, Στρατού, Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών και Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών.

Τα χρέη των παραπάνω Ταμείων συσσωρεύονται επί ένα έτος προς τα φαρμακεία της Λάρισας, πλήττοντας καίρια την πιστωτική τους ικανότητα. Ο ΦΣΛ είχε προειδοποιήσει τις Διοικήσεις τους για τις οφειλές, ζητώντας την εξεύρεση μίας λύσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επειδή η ιδιότυπη «στάση πληρωμών» των Διοικήσεων των ως άνω Ταμείων αφενός έχει φέρει τους φαρμακοποιούς σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, υποβάλλοντας σε επιπλέον έξοδα τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν χρωστούν τίποτα για τη σημερινή συγκυρία, αφού οι ίδιοι πλήρωναν ως όφειλαν τις εισφορές τους.

Επειδή όσα μέτρα έχουν ληφθεί, στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων του Μνημονίου, έχουν συμπιέσει δραστικά το εισόδημα των ασφαλισμένων αλλά και των φαρμακοποιών.

Επειδή το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όλοι οι πολίτες, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Με βάση τα προαναφερθέντα,

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των ΤΥΔΚΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΥΔΕ και Ταμείου Στρατού στους φαρμακοποιούς της Λάρισας, ώστε να συνεχίσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους;

2.    Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την ομαλή καταβολή των πληρωμών για το τρέχον έτος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη