Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο ραδιόφωνο της ΕΤ3

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 (Βαγγέλη Σπυριδωνίδη) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Θα γίνει τελικά αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους;

    Επειδή οι πολιτικές του μνημονίου έχουν πλέον αποδειχτεί αδιέξοδες και τα νούμερα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους δεν βγαίνουν, είναι πολύ πιθανόν η Τρόικα να προωθήσει μια μορφή αναδιάρθρωσής του, για να διασώσει το ευρώ και κυρίως τα συμφέροντα των πιστωτών της χώρας μας. Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια, ελεγχόμενη από την Τρόικα, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα συνοδεύεται από νέα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα κι από οικονομική επιτήρηση της χώρας μας για τον αιώνα τον άπαντα.

-    Πως απαντά η Αριστερά σε μια τέτοια εξέλιξη;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί ριζικά με μια τέτοια εξέλιξη. Εμείς αγωνιζόμαστε για εντελώς διαφορετικούς στόχους, αφού έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζουμε το σύνολο του δημόσιου χρέους ως χρέος του ελληνικού λαού. Αγωνιζόμαστε να διαγραφεί μέσω επαναδιαπραγμάτευσης το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους και για να υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής αυτού που θα απομείνει. Επίσης για την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Μόνο έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής, παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και για τη ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

-    Υπάρχει ελπίδα;

    Ναι υπάρχει ελπίδα κι αυτή βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων, στην ενότητα και στην κοινή δράση της Αριστεράς. Οι διαδικασίες των συναντήσεων  για προγραμματική σύγκλιση και κοινές δράσεις μεταξύ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μπλόκο  που συντελούνται σήμερα στην Πορτογαλία, δημιουργούν ελπίδες ότι θʼ αλλάξουν και στη χώρα μας τα πράγματα. Ότι δηλαδή όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα βρουν τον τρόπο από κοινού να σταματήσουν τον κυβερνητικό και τροϊκανό οικονομικό και κοινωνικό οδοστρωτήρα ισοπέδωσης μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων και δημόσιου πλούτου. 

To Γραφείο Τύπου