Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2011

Συνέντευξη του Ν.Βούτση, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ομηρία των δικών της επιλογών. Είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο δεν τους βγάζει στις αγορές ούτε το 2011 ούτε το 2013 και άρα θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο διηνεκές στο νέο μηχανισμό . Αυτά όλα ενδεχομένως έχουν εκπλήξει και τους ίδιους. Δε θεωρώ ότι συνειδητά ακολούθησαν αυτήν την πορεία προς την χρεοκοπία, αλλά απολύτως συνειδητά ακολούθησαν και ακολουθούν μια πολιτική που οδηγεί προς τα εκεί. Και πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία και άρα θα πρέπει να αλλάξουν ρότα.

 Η ΝΔ φάνηκε ότι παρακολουθεί στην πτώση το ΠΑΣΟΚ, τόσο ως εναλλακτική πρόταση, όσο και ως γενικότερη φθορά του πολιτικού συστήματος του δικομματισμού. Η αριστερά μπορεί κατά τη γνώμη μας, και με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της ΠΓ, να δώσει κουράγιο στον κόσμο και να δώσει ελπίδα και για την πολιτική διέξοδο. Δηλαδή, για να διαμορφωθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων που να κάνει ορατή και ρεαλιστική μια λύση κυβερνητική που θα έχει στο κέντρο της τις δυνάμεις της αριστεράς και ένα πρόγραμμα προοδευτικό, το οποίο θα έχει ως πρώτο μέλημα την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου.

Και δεν είναι μόνο η πορτογαλική περίπτωση, αλλά συμβαίνει παντού:  όταν φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο, οι διεργασίες οδηγούν σε πολύ γρήγορους πολιτικούς χρόνους τις δυνάμεις σε συζήτηση και συνεννόηση.  Διότι αυτό είναι και το ζητούμενο. Οι πολιτικές δυνάμεις της εργασίας, την ώρα που υφίστανται την επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου διεθνώς, πρέπει να μπορούν να συνεννοηθούν και να συγκροτήσουν μέτωπα, να είναι και αυτές πλουραλιστικές, όπως είναι και οι δυνάμεις της δεξιάς και του κέντρου και με σεβασμό στην διαφορετικότητα, να κάνουν κοινούς εργατικούς αγώνες.

Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να αποτραπεί η «ιταλοποίηση» της αριστεράς που ήταν το υπόδειγμα της αριστεράς επί δεκαετίες.

Η στάση της κας Παπαρήγα και η απάντηση που δόθηκε χθες δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, αφού η κρίση θέτει νέες υποχρεώσεις για την αριστερά. Οι πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έδειξαν ότι η αριστερά, όντας κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη και μέσα σε συνθήκες μεγάλης αποχής, για την οποία και η αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες, πήρε πολύ μεγάλα ποσοστά.. Όλοι γνωρίζουμε ότι όπως και στην Πορτογαλία οι χώροι της αριστεράς, ακόμα και ξεχωριστά δίνουν άνετα ένα ποσοστό πάνω από το 20%, άρα μπορεί να διαμορφωθεί ένας τρίτος πόλος ελπίδας στην κατεύθυνση μιας ριζοσπαστικής διακυβέρνησης. Αυτά είναι δεδομένα για όλους και τα γνωρίζει και η ηγεσία του ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι, όπως γνωρίζουν ότι υπάρχει και το έδαφος για προγραμματικού τύπου συγκλίσεις και για κοινούς αγώνες.

Μπορούν να γίνουν κοινοί ενωτικοί αγώνες πχ για την αποτροπή της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων, κοινοί αγώνες ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων, ενάντια στον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, που είναι οι κυβερνητικές συνέπειες του μνημονίου πάνω στο λαό και που ο λαός δεν θα συγχωρέσει τις δυνάμεις της αριστεράς αν οργανώσουν 3,5 διαφορετικές συγκεντρώσεις μεθαύριο στην Πρωτομαγιά. Για αυτά τα ζητήματα, θα έπρεπε και μπορούν να υπάρχουν κοινοί ενωτικοί αγώνες.

Και για το δημοψήφισμα κατά του Συμφώνου για το Ευρώ η σύμπασα αριστερά από αυτούς που αποδεσμεύονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ  από τα αριστερά, μέχρι την πιο παραδοσιακή αριστερά και τη ριζοσπαστική  οικολογία  θα μπορούσαμε από κοινού να δημιουργήσουμε συνθήκες δημοψηφίσματος  και να ηττηθεί και να ανατραπεί  η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα.

Γι αυτό το λέω ότι εδώ κοροϊδευόμαστε με την επίκληση του 74 και του 89  σαν είναι δύο μπαμπούλες. Η επίκληση αυτών των δύο οροσήμων ως μπαμπούλας  και ως αποτρεπτικά σε μια ευρύτερη ενωτική διεργασία στο χώρο της  αριστεράς αποτελεί και ιστορικά και πολιτικά και πολιτισμικά αν θέλετε μια ακραία,  απολύτως αντιφατική και προσχηματική  πολιτική πράξη εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ. Εμείς θα συνεχίσουμε  και είμαστε υποχρεωμένοι  να μιλήσουμε αυτή τη γλώσσα της ενότητας και να είμαστε ανοιχτοί  για ενωτικές διεργασίες.

Απ την άλλη όμως  υπάρχει και ένα  θέμα φερεγγυότητας   του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς . Υπάρχει η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να δοθεί και από εκεί ένα μήνυμα ότι αυτός ο χώρος μπορεί να ξεπερνάει αυτά τα προβλήματα του  και  να δίνει ένα μήνυμα ενότητας, αλλιώς πόσο πειστικό είναι να μιλάει για ενότητα με τους άλλους;

Έχουμε προσπαθήσει όλον αυτό τον καιρό  και δίνουμε τέτοια δείγματα. Καταρχήν  η δουλειά που γίνεται στη Βουλή και την Ευρωβουλή  , η δουλειά που γίνεται ανελλιπώς και είναι  στο δημόσιο χώρο  και κρίνεται , νομίζω πως  είναι μια δουλειά που εκφράζει όλες τις συνιστώσες, όλους τους ανθρώπους που αναφέρονται στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολύ προωθητική. Το ίδιο και στο συνδικαλιστικό χώρο και  στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους χώρους της νεολαίας. 

Ως εκ τούτου,  ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινωνικό , πολιτικό, συμμαχικό αλλά  και ευρύτερο μόρφωμα,  δίνει και έδινε τις εξετάσεις του  όλο αυτό τον καιρό  και νομίζω ότι παίρνει και καλές βαθμολογίες 

Κάναμε μια πρώτη σειρά δημόσιων εκδηλώσεων  σε αρκετές πρωτεύουσες νομών και θα προωθήσουμε και θα ενισχύσουμε την καμπάνια που θα γίνει από κοινωνικές οργανώσεις και για το δημοψήφισμα ενάντια στο Σύμφωνο για το ευρώ.

Και είχαμε καλή απήχηση από τις συγκεντρώσεις που έγιναν και θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα νομίζω  και στα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου και στη διαμόρφωση ευρύτερων  σωμάτων και για το ΣΥΡΙΖΑ όπου το στοίχημα δεν είναι να γίνει κάποια τύπου αμφιθεάτρου της μεταπολίτευσης συζήτηση . Αυτό δεν θα αντιστοιχούσε στις ανάγκες της περιόδου αυτής .

Το στοίχημα είναι όλος αυτός ο κόσμος που ήρθε να μας ακούσει στις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις που γίνανε  και όσοι μας παρακολουθούν και στις κινητοποιήσεις στο δρόμο να βρεθούνε μαζί μας και να συναποφασίσουμε για το μέλλον  της δουλειάς μας με ευθύνη για όλη την αριστερά.

Η πρόσκληση που κάνουμε είναι δημόσια, αφορά τους  πάντες σε μια βάση σταθερή ενάντια στο μνημόνιο  από προοδευτικές ρηξικέλευθες θέσεις,  για την ανατροπή αυτής της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης  και για την κατάργηση του συμφώνου για το ευρώ και το ευρωπαϊκό μνημόνιο. Αυτό. Για καθέναν είναι ανοιχτό να τοποθετηθεί θετικά ή να πάρει τις αποστάσεις του.

To Γραφείο Τύπου