Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/11/2003

Ο ΣΥΝ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Παρίσι

Στην ομιλία του στο σεμινάριο, με θέμα «Αναζητώντας τη χαμένη δημοκρατία» και συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στο Παρίσι με κεντρικό σύνθημα «Για μια Ευρώπη των δικαιωμάτων σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους», ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στελεχών του ΣΥΝ, στα πλαίσια της μεγάλης αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ που συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στο Παρίσι, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η δημοκρατία βρίσκεται στην καρδιά του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Για έναν διαφορετικό κόσμο. Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και η αυτοκρατορική ηγεμονία των ΗΠΑ οδηγούν στην υπονόμευση της δημοκρατίας.

Το σχήμα που σήμερα κυριαρχεί είναι οι νόμοι της αγοράς και η δύναμη των όπλων εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών και των λαών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Η δημοκρατία δεν περιορίζεται μονάχα στη λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών που και αυτή υπονομεύεται και συρρικνώνεται. Μας ενδιαφέρει το ουσιαστικό περιεχόμενο της δημοκρατίας και η άμεση σχέση της με τους στόχους της ειρήνης, της συνύπαρξης, των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, των δικαιωμάτων στη ζωή, τη μόρφωση και την απασχόληση όλων.

Οι θεωρίες που λένε «πρώτα η ασφάλεια και μετά η δημοκρατία», «πάνω η αγορά και μετά η κοινωνία», καθώς και οι θεωρίες περί «ανθρωπιστικών πολέμων» και πολέμων «για τη δημοκρατία», είναι απειλές για την δημοκρατία και τον πολιτισμό. Η Ευρώπη των ανθρωπιστικών αξιών και οραμάτων είναι ταυτισμένη με τη δημοκρατία. Η υπονόμευση αυτών των κατακτήσεων θα γυρίσει τον κόσμο πίσω. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι η πρώτη μάχη για τον σοσιαλισμό. Η άρνηση της δημοκρατίας δεν έχει καμιά σχέση με το σοσιαλισμό.

Τη δημοκρατία την αντιστρατεύεται ο νεοφιλελευθερισμός. Τη δημοκρατία, όμως, την υπερασπίζονται οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς των Κοινωνικών Κινημάτων και της Οικολογίας που θέλουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη. Την δημοκρατία την υπερασπίζεται η νέα οικουμενική δύναμη των πολύμορφων κινημάτων της διεθνούς κοινότητας των πολιτών που αγωνίζεται για τον διαφορετικό κόσμο.

Μια νέα ελπίδα και αισιοδοξία για τους λαούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο παίρνει περιεχόμενο ζωής μέσα από τα κινήματα ιδεών και δράσης που σήμερα στο Παρίσι, πόλη με ιστορικούς και πολιτισμικούς συμβολισμούς, διαδηλώνει ότι αυτός ο διαφορετικός κόσμος είναι και εφικτός.

Η απαίτηση για μια κοινωνική, δημοκρατική και οικολογική Ευρώπη, ο αγώνας για μια Ευρώπη αυτόνομη και απαλλαγμένη από την κηδεμονία των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η αξίωση για μια ενωμένη Ευρώπη, δύναμη ειρήνης και εκδημοκρατισμού της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, βγαίνει ενισχυμένη από την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών λαών.

Να αλλάξουμε την Ευρώπη για να αλλάξουμε και τον κόσμο, να είναι η Ευρώπη των δικαιωμάτων σε έναν κόσμο χωρίς πολέμόυς και φτώχεια, αυτούς τους στόχους δεν θα τους παραχωρήσει ο νεοφιλελευθερισμός και ο αμερικανικός ηγεμονισμός, αυτοί οι στόχοι θα κατακτηθούν μέσα από την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.

Σ' αυτόν τον αγώνα η Ριζοσπαστική Αριστερά των Κοινωνικών Κινημάτων και της Οικολογίας καλείται να πρωταγωνιστήσει».

To Γραφείο Τύπου