Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/02/2005

Απόφαση του 1998 για διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών στις ιερές Μητροπόλεις δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Τα παραπάνω αποκαλύπτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή.

Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 46 παρ. 4 του ν. 590/1977 οι διαχειρίσεις των περιουσιακών στοιχείων των ιερών Μητροπόλεων της εκκλησίας υπόκεινται σε έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται από Επιθεωρητές Δημοσίων Διαχειρίσεων, οι οποίοι ορίζονται με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Νοέμβριο του 1998, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, εκδόθηκε απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δρυ, για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου σε όλες τις ιερές Μητροπόλεις της χώρας. Ο έλεγχος αυτός ουδέποτε διενεργήθηκε.

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες συνεχών αποκαλύψεων για φαινόμενα διαφθοράς και οικονομικών δραστηριοτήτων ιεραρχών της εκκλησίας. Συγκεκριμένα δημοσιεύματα του τύπου φέρουν τον Μητροπολίτη Αττικής να έχει καταθέσεις υπέρογκων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να είναι μέτοχος off shore εταιρείας με έδρα το εξωτερικό, προκειμένου να διακινεί τα χρήματά του, κλπ.

Όμως, ακόμη και μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, στη διενέργεια σχετικών ελέγχων.

Κατόπιν αυτού

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κινήσει, ως όφειλε, τις σχετικές διαδικασίες οικονομικού ελέγχου που προβλέπονται από το άρθρο 46 του ν. 590/77;

Γιατί δεν υλοποιήθηκε ποτέ η απόφαση του τότε Υφυπουργού Οικονομικών να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος;

Ποιοι παράγοντες ή δυνάμεις ακύρωσαν την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης;

To Γραφείο Τύπου