Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2003

Δηλώσεις Δ.Παπαδημούλη για τον Προϋπολογισμό 2004

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, έκανε την εξής δήλωση:

Ο νέος προϋπολογισμός καταφεύγει στον προεκλογικό εξωραϊσμό για να διατηρήσει άθικτη την ίδια δεξιόστροφη πολιτική σε βάρος των ασθενέστερων.

Ο νέος προϋπολογισμός, παρά τις τυμπανοκρουσίες, στηρίζεται στην πεπατημένη των μονόπλευρων θυσιών και σε ισχυρές δόσεις «δημιουργικής λογιστικής». Με την κατάχρηση της «πατέντας» των ειδικών λογαριασμών δαπανάται, εκτός προϋπολογισμού και χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, το 20% περίπου του κρατικού προϋπολογισμού.

Το τεχνητό πλεόνασμα αισιοδοξίας, είναι αδύνατον να κρύψει τα πραγματικά ελλείμματα κοινωνικής ευαισθησίας και αξιοπιστίας που τον χαρακτηρίζουν.

Οι σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του ισχύοντος προϋπολογισμού με υστέρηση εσόδων, υπέρβαση δαπανών και διόγκωση των ελλειμμάτων καθώς και οι παραμένουσες σοβαρές αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2004, πείθουν για του λόγου το αληθές.

Κάτω από το επίχρισμα ορισμένων ανεπαρκών εξαγγελιών, βρίσκεται η ίδια πολιτική που ρίχνει τα βάρη στους ασθενέστερους, την ώρα που καλπάζουν τα κέρδη των ισχυρών.

Διαιωνίζει την υποχρηματοδότηση και τα κοινωνικά ελλείμματα που πλήττουν την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία και το περιβάλλον.

Αναπαράγει την φορολογική αδικία και συντηρεί υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς. Θυσιάζει βασικές κοινωνικές ανάγκες και αναπτυξιακούς στόχους στον βωμό της «μαύρης τρύπας» του διαρκώς διευρυνόμενου «Ολυμπιακού ελλείμματος» και των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του Γ' Κ.Π.Σ.

Τα κέρδη των ωφελημένων από τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας καθώς και η διάχυτη παραοικονομία, μένουν στο απυρόβλητο.

Δυστυχώς και φέτος, το θεσμικό πλαίσιο παραμένει παγιδευμένο στο παρελθόν της αδιαφάνειας, μη επιτρέποντας στην Βουλή την ουσιαστική συζήτηση και την οποιαδήποτε αλλαγή στις κατανομές των κονδυλίων του.

To Γραφείο Τύπου