Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/04/2011

Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της επαρχίας αναγκάζονται να μεταβούν σε Αθήνα, Πειραιά ή Θεσσαλονίκη για να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις! - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σύμφωνα με την υπʼ αρ. Φ151/46634/Β6/15.04.2011 εγκύκλιο του Υπουργείου σας, με θέμα: «Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας (Ομάδα Β) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έτους 2011»,οι μαθητές από την επαρχία, προκειμένου να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεώνονται να μεταβούν σε Αθήνα, Πειραιά ή Θεσσαλονίκη, αφού μόνο σε αυτές τις πόλεις ορίζονται εξεταστικά κέντρα.

Μόνο από την Κρήτη 166 μαθητές (58 από Ηράκλειο, 52 από Χανιά, 30 από Ρέθυμνο και 26 από Λασίθι), υποχρεώνονται να ταξιδέψουν σε Αθήνα και Πειραιά, μαζί με τους συνοδούς τους, και εν μέσω κρίσης και περιορισμού των οικογενειακών εισοδημάτων, να καλύψουν οι ίδιοι (γονείς ή κηδεμόνες) τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής καθʼ όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ μέχρι και το 2010 εξετάζονταν στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου.

Η απόφαση αυτή πλήττει εκατοντάδες μαθητές της ελληνικής περιφέρειας και τις οικογένειές τους. Οι γονείς καλούνται για άλλη μια φορά να καλύψουν υποχρεώσεις της Πολιτείας!

Πέραν του οικονομικού κόστους, η αναγκαστική αυτή μετακίνηση επιφέρει και ψυχολογική αναστάτωση τόσο στους μαθητές όσο και στις οικογένειές τους.

Για τους λόγους αυτούς υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί υποψήφιοι από την επαρχία να αποφασίσουν να απέχουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις!

Επειδή η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε αυτό και όχι η αδιαφορία του κράτους να τους χωρίζει σε δύο ταχύτητες.

Επειδή, ιδιαίτερα τις περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει η Πολιτεία να  τις αντιμετωπίζει με περισσότερη ευαισθησία.

ερωτάσθε κα Υπουργέ:

1.    Προτίθεσθε να ανακαλέσετε την προαναφερόμενη απόφαση ώστε οι μαθητές όλης της χώρας να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

2.    Σε διαφορετική περίπτωση προτίθεστε να καλύψετε τουλάχιστον το οικονομικό κόστος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Τάσος Κουράκης