Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2011

MHNYMA ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 44 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 Με αφορμή τη συμπλήρωση των 44 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

 Η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία. Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με νέες θυσίες για το κεφάλαιο.

Η κρίση, όμως, δεν είναι ένα λογιστικό μέγεθος, δεν μετράται σε ποσοστά επί του ΑΕΠ, αλλά διατρέχει ολόκληρη την κοινωνία που βλέπει τις ελπίδες της για μια καλύτερη ζωή να εξανεμίζονται. Τη βλέπουμε στη νεολαία που αντιμετωπίζει την ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στον πολιτισμό που εμπορευματοποιείται και γίνεται προνόμιο για λίγους, στο περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους που παραδίδονται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, στα κοινωνικά και δημόσια αγαθά που ολοένα και συρρικνώνονται, στους μετανάστες που βιώνουν καθημερινά το ρατσισμό και την  εκμετάλλευση.

Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στο μνημόνιο και τη σημερινή οικοδόμηση της ΕΕ. Είναι ένα μήνυμα αντίστασης και αφύπνισης όλων μας για την υπεράσπιση αυτών που κατακτήσαμε με αγώνες. Είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας.

Οι αγώνες εκείνης της εποχής μας δίνουν τη δύναμη για να αγωνιστούμε πιο μαζικά και ενωτικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας, γνωρίζοντας ότι η αλλαγή των συσχετισμών περνά μέσα από την οργανωμένη πάλη και τους συλλογικούς αγώνες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τιμούμε, τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα. 

Οι αγώνες τους μας δίνουν δύναμη και σήμερα. Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού