Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο ραδιόφωνο «105,5 Στο Κόκκινο» για το κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «105,5 Στο Κόκκινο» (Μπάμπη Αγρολάμπο) για το κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Πως εκτιμάτε το κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων;

Το μέγεθος του κυβερνητικού και τροϊκανού πακέτου ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ, μέχρι το 2015 δεν έχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο, όχι μόνο στη χώρα μας και στην Ευρώπη αλλά και σʼ ολόκληρο τον πλανήτη.

Η προώθηση αυτών των ιδιωτικοποιήσεων συνιστά εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και ένα διαρκές οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.

Είναι οικονομικό έγκλημα, γιατί το δημόσιο θα πάρει εφʼ άπαξ από την πώληση των μεγάλων ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) ένα ποσό αρκετά υποτιμημένο, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής των μετοχών τους στο χρηματιστήριο αυτή την  περίοδο. Θα χάσει όμως μεσοπρόθεσμα σε μόνιμη βάση πολύ περισσότερα έσοδα από τα μερίσματα των μετοχών τους  που ανήκουν σʼ αυτό. Αναρωτιέμαι ποιος Υπουργός θα υπογράψει τέτοιες συμβάσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας, όταν είναι σίγουρο ότι θα κατηγορηθεί  για απιστία σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Είναι επίσης οικονομικό έγκλημα, γιατί η χώρα στερείται από επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί ανάπτυξης της, αναβάθμισης της έρευνας, εισαγωγής σχεδιασμού και διάχυσης των νέων τεχνολογιών.

Είναι κοινωνικό έγκλημα, γιατί οι ιδιώτες – επενδυτές, που θα αγοράσουν τις ΔΕΚΟ ή θα τους εκχωρηθούν υπηρεσίες του δημοσίου, το πρώτο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τα τιμολόγια τους, για να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Επίσης για τον ίδιο λόγο θα καταστρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας με απολύσεις.

Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα, γιατί εκχωρούνται σε ιδιώτες περιοχές της χώρας, όπου πια   θα κυριαρχεί στο όνομα του κέρδους  το τσιμέντο και η μόλυνση γης, αέρα και θάλασσας.

-    Θα στηρίξετε τις αντιδράσεις  των συνδικάτων;

Ναι, θα τις στηρίξουμε έχοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση για να κάμψει την αγωνιστικότητα τους και για να διαρρήξει τις κοινωνικές συμμαχίες τους θα επιδοθεί με την βοήθεια ορισμένων φιλικών της μέσων μαζικής ενημέρωσης σε συκοφαντική επίθεση εναντίον τους.

Γιʼ αυτό τα συνδικάτα των υπό εκποίηση δημόσιων χώρων θα πρέπει όχι μόνο να απαντούν σε οργανωμένες συκοφαντικές επιθέσεις, αλλά να χτυπούνε στη ρίζα τους ορισμένα ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα στο εσωτερικό τους, ώστε «να μη δίνουν δικαιώματα» σʼ αυτούς που σχεδιάζουν να τα στοχοποιήσουν. 

Ταυτόχρονα, τα συνδικάτα σʼ αυτή τη δύσκολη μάχη θα πρέπει να επιλέγουν αιτήματα, επιχειρήματα και μορφές πάλης που να διευκολύνουν τις συμμαχίες τους με τα λαϊκά στρώματα.

-    Εσείς τι προτείνετε για τις ΔΕΚΟ;

Να είναι και να λειτουργούν ως πραγματικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Δεν υπερασπίζουμε τον πελατειακό και υποτελή στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα δημόσιο τομέα, όπως «τον έφτιαξαν σαν τα μούτρα τους» διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αγωνιζόμαστε για ένα άλλο δημόσιο τομέα με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, που θα έχει ως στόχο να εξυπηρετεί τους πολίτες με φτηνές, επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες.

Σʼ ένα τέτοιο δημόσιο τομέα δεν θα μετράμε την αποτελεσματικότητα του με τα ετήσια κέρδη του, αλλά με την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της χώρας, στην έρευνα, στην απασχόληση, στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. 

To Γραφείο Τύπου