Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/11/2003

Η Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2002 αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση για μη σύννομη και αδιαφανή δημοσιονομική διαχείριση

Η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του Απολογισμού των εσόδων και εξόδων του κράτους οικονομικού έτους 2002, αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση για τη δημοσιονομική της διαχείριση και ειδικότερα την διαχείριση την οποία ασκεί μέσω των ειδικών λογαριασμών

Ειδικότερα, η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφερόμενη στο ειδικό, εκτός προϋπολογισμού και δημόσιας ληψοδοσίας, λογαριασμό Νο 234339/0 με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο-Λογαριασμός Εσόδων από αποκρατικοποιήσεις», τα έσοδα του οποίου, αντί να πηγαίνουν για την εξόφληση χρέους, κατευθύνονται για την κάλυψη διάφορων υποχρεώσεων του προϋπολογισμού, αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Οι χρεοπιστώσεις του ως άνω λογαριασμού, λόγω του ότι αυτός κινείται εκτός δημοσίας ληψοδοσίας, δεν περιήλθαν εις γνώσιν του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνεπώς κατέστη ανέφικτος ο έλεγχος αυτών. Ασφαλώς η σύσταση του λογαριασμού αυτού εκτός Προϋπολογισμού δεν συνάδει προς τη συνταγματική και δημοσιολογιστική ευταξία (αρθρ. 79 παρ. 2 και 98 παρ. 1 α του Συντάγματος και 5 παρ. 2 και 27 παρ 1 ν.2362/1995)».

Οι επισημάνσεις και παρατηρήσεις, επίσης, τις οποίες κάνει επί σειρά άλλων ειδικών λογαριασμών το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν σωρεία δαπανών και ειδικότερα των δανείων των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδεικνύουν μια κατάσταση πρωτοφανούς δημοσιονομικής αδιαφάνειας και δημοσιονομικής αυθαιρεσίας, που χρεώνει την κυβέρνηση με πελώριες ευθύνες.

Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση αντί να αποτυπώνει μισές αλήθειες στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2004, που συσκοτίζουν πράγματα και καταστάσεις, να καταθέσει άμεσα στη Βουλή όλους, έναν προς έναν, τους ειδικούς λογαριασμούς και την αναλυτική κίνηση τους με ένα προς ένα τα έσοδα και μια προς μία τις δαπάνες τους.

To Γραφείο Τύπου