Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/04/2011

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να γινει ειδική συζήτηση στη Βουλή για τα πυρηνικά -- Επιστολή του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο

Με αφορμή τη σημερινή 25η μαύρη επέτειο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ, η οποία συμπίπτει με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη τραγωδία της Φουκουσίμα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ.Πετσάλνικο, με επιστολή του προτείνοντας ειδική συζήτηση για τους μεγάλους κινδύνους από τα πυρηνικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμο
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Αθήνα, 26 Απριλίου 2011

Κύριε Πρόεδρε,

Η συμπλήρωση 25 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ (26 Απριλίου 1986) συμπίπτει με μια νέα μεγάλη πυρηνική τραγωδία που ζει η Ιαπωνία, 66 χρόνια μετά τα ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα σε άκρως ανησυχητική εξέλιξη.

Επανέρχεται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων και επικρίνονται έντονα οι επιλογές πολλαπλασιασμού τους, που έγιναν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας από πολλές κυβερνήσεις, στο όνομα της ενεργειακής κρίσης.

Αμφισβητούνται εξίσου η πολεμική και η λεγόμενη «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Ενισχύεται η θέση των αντιπυρηνικών κινημάτων ότι από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο πρόληψη, που συνεπάγεται την ένταση των αγώνων για την κατάργηση και των δύο αυτών πηγών μεγάλης ανασφάλειας για όλη την ανθρωπότητα. Δυναμώνει η κριτική στο ίδιο το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, που γεννάει κινδύνους για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Μεγάλη είναι η ανησυχία και μέσα στον ελληνικό λαό, που εντείνεται από το γεγονός ότι πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούν ήδη ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Περιοχή διαρκών εντάσεων και υψηλής σεισμικότητας, όπου υπάρχουν και πυρηνικά όπλα και είναι ορατός ο κίνδυνος διασποράς τους.

Η εμμονή στη δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν συζητεί την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφός της είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται η συμβολή της χώρας μας και του ελληνικού λαού  σε πρωτοβουλίες για την εξάλειψή της πυρηνικής απειλής, η υποστήριξη των προτάσεων για τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή, στη Μεσόγειο.

Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα που προαναφέραμε πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων και προτείνουμε μια ειδική συζήτηση, το συντομότερο δυνατό.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ»