Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2011

Συνέντευξη (αποσπάσματα) του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Κόκκινο 105,5» για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία, τη ρύθμιση του χρέους, τις πολιτικές εξελίξεις και τον χώρο της αριστεράς

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Κόκκινο 105.5» (Μιχαλοπούλου),για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Είχαμε υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι τα 22 δις ευρώ που τότε έλεγε η κυβέρνηση ότι θα πάρει με το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι τουλάχιστον 27 δις ευρώ γιατί έχουν μεσολαβήσει η διαφορά στο έλλειμμα κατά μια μονάδα και η υστέρηση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα μέτρα που ανακοίνωσε γενικόλογα η κυβέρνηση πριν από τις διακοπές του Πάσχα ήταν 23+3 και τώρα, με την οριστικοποίηση της διαφοράς στο έλλειμμα, πηγαίνουμε τουλάχιστον στα 27δις ευρώ. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, οι προβλέψεις πέφτουν έξω και τελικά τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι πάντα μεγαλύτερα απ τα όσα προβλέπονταν και πάντα μονόπλευρα κατανεμημένα.

Η νεοφιλελεύθερη συνταγή του ΔΝΤ εφαρμόζεται ακόμα πιο νεοφιλελεύθερα από την κυβέρνηση γιατί αποτυγχάνει στο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, κατανέμοντας κάπως δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και την κρατική σπατάλη. Το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν οι μισθοί, οι συντάξεις και το κοινωνικό κράτος. Φτάσαμε στο σημείο ο επικεφαλής ενός οργανισμού που χαρακτηρίζεται για τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία του όπως ο Ντομινίκ Στρος Καν να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορούν να βάλουν τους πλούσιους να πληρώσουν φόρους στην Ελλάδα και ότι δεν μπορεί να περιορίσει τις σπατάλες ενός κράτους οργανωμένου πελατειακά.

Τα μέτρα αυτά που θα παρθούν θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία στην ύφεση, η οποία θα φέρει, πέρα από αύξηση της ανεργίας, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις και νέα μείωση εσόδων οπότε θα χρειαστούν και άλλα νέα μέτρα για να πιάσουμε την απόκλιση. Είμαστε παγιδευμένοι στη δίνη του χρέους και στα δόκανα του στασιμοπληθωρισμού. Εκτός από την αλλαγή της πολιτικής που απαιτείται άμεσα στην οικονομία με πρόσημο την ανάπτυξη και την δίκαιη κατανομή των βαρών, απαιτείται να δοθεί άμεσα στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου με μια ευρωπαϊκή ρύθμιση ένας αναπρογραμματισμός του χρέους. Τη θεωρία ότι θα βγούμε στις αγορές το 2012 και δεν θα χρειαστεί μια νέα ρύθμιση του χρέους δεν την πιστεύει κανείς και, παρά το γενικό πωλητήριο που έχει βγάλει η κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις 50δις, τα spreads σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και παραμένουν στα ύψη.

Όταν εμείς πριν ένα χρόνο θέταμε επί τάπητος το θέμα όχι μόνο της αλλαγής πολιτικής αλλά και της ρύθμισης του χρέους και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μας έλεγαν υπερβολικούς και να μην μιλάμε. Τώρα το θέτει ο Κώστας Σημίτης (πρώην πρωθυπουργός), η Βάσω Παπανδρέου που είναι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το θέτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κορυφαίοι παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση το αρνείται. Καταλαβαίνω ότι αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εμπιστευτικά αλλά αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η αφελής θεωρία ότι δεν μας χρειάζεται. Νομίζω ότι είναι χίλιες φορές προτιμότερο να προγραμματιστεί, να διεκδικηθεί, να ζητηθεί διαπραγμάτευση και να επιτευχθεί τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αλλιώς θα σφίξει ακόμα περισσότερο η θηλιά του χρέους στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα τα μέτρα τα νεοφιλελεύθερα, τα μονόπλευρα, τα άδικα. Θα είναι σαν να ρίχνεις νερό στον  πίθο των Δαναΐδων, χωρίς ένα αποτέλεσμα που να βγάζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε αναπτυξιακή προοπτική.

Υπάρχουν τραπεζικά συμφέροντα που αρνούνται τη ρύθμιση του χρέους. Για να το πω και διαφορετικά βολεύει ορισμένες γαλλογερμανικές τράπεζες η αναδιάρθρωση να γίνει την ώρα και με τον τρόπο που αυτές επιθυμούν, δηλαδή στα μέσα του 2013 όταν θα έχουν ξεφορτωθεί ένα μέρος από το ελληνικό χρέος και θα το έχουν φορτώσει στην ΕΚΤ και όταν θα έχουν περάσει τον κάβο ορισμένων πολιτικών εξελίξεων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Αυτό είναι όμως το δικό τους συμφέρον. Το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας είναι να καθαρίσει τον ορίζοντα πολύ περισσότερο τώρα που τα spread είναι υψηλά και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει.  Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις η ανεργία στα τέλη του 2011 μπορεί να φτάσει και στο 18%. Όταν η επίσημη ανεργία φτάνει στο 18% η ανεπίσημη και η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τα προαναφερθέντα προαναγγέλλουν επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτή την πολιτική, φθείρεται ταχύτατα, χάνει όχι μόνο μέσα στους πολίτες αλλά χάνει και στη συνοχή, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του είναι στη χειρότερη στιγμή, χειρότερη ακόμα και από την εποχή που ψηφιζόταν το μνημόνιο.  Δεν μπορεί να πάει μακριά με αυτή την πολιτική. Ακόμα και αν αναζητήσει λαγούς στο καπέλο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός δεν νομίζω ότι θα του βγουν και γι αυτό προβλέπω επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στις επόμενες βδομάδες – μήνες και αυτό απαιτεί απ εμάς, από τον Συνασπισμό και τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς μια πρωτοβουλία ώστε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας ελλείμματα, τα δικά μας προβλήματα, τις δικές μας καθυστερήσεις και ν ανταποκριθούμε στο στόχο να διαμορφωθεί ένα πλατύ αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο, ένας ισχυρός ενωτικός πόλος της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς με τις συμμαχίες της και προς τ αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Είναι επείγον καθήκον να εργαστούμε και να κάνουμε πολύ περισσότερα σ αυτήν την κατεύθυνση.

Η κα Παπαρήγα φοβάται τη μόλυνση από το πορτογαλικό μικρόβιο. Ο Συνασπισμός και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλουν να κλιμακώσουν τις ενωτικές τους πρωτοβουλίες με την αίσθηση και τη βεβαιότητα ότι αυτή η εμμονή της κυρίας Παπαρήγα στο διασπαστικό δρόμο των συκοφαντιών εναντίον του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απόσταση με τις ενωτικές διαθέσεις και ενός τμήματος της πολιτικής, κοινωνικής, εκλογικής βάσης του ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση η δική μας απεύθυνση προς το ΚΚΕ για διάλογο και κοινή δράση πρέπει να συνοδεύεται και με την αντιπαράθεση όπου δεχόμαστε επιθέσεις και συκοφαντικές κατηγορίες. Η ενωτική πολιτική δεν σημαίνει και ιδεολογικό αποκλεισμό. Και υπάρχουν και πολλές άλλες δυνάμεις στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, της οικολογίας, των δυνάμεων που διαφοροποιούνται προς τ αριστερά από το κοινωνικό μπλοκ που απαρτίζανε μέχρι πρότινος το ΠΑΣΟΚ.

¨Έχουμε δηλαδή ενωτική δουλειά να κάνουμε και να επιχειρήσουμε συμπράξεις στον ευρύτερο χώρο ακόμα και αν η ηγεσία του ΚΚΕ εμμένει να θεωρεί οπορτουνιστές και δεξιά αλληθωρίζοντες και τους Πορτογάλους  κομμουνιστές. 

To Γραφείο Τύπου