Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/04/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την άνοδο του σπρεντ και τα σενάρια «αναδιάρθρωσης» του δημόσιου χρέους

H πρωτοφανής άνοδος του σπρεντ των 10ετών κρατικών ομολόγων, που ξεπέρασε τις 1.300 μονάδες βάσης, και παράλληλα τα σενάρια που δημοσιεύονται στο διεθνή τύπο για επικείμενη «αναδιάρθρωση» του ελληνικού δημόσιου χρέους κάνουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι το περίφημο Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς ως προς τους διακηρυγμένους στόχους του: Να ελέγξει το έλλειμμα και το χρέος, να καταστήσει εκ νέου το ελληνικό δημόσιο «φερέγγυο» στις χρηματαγορές.

Ταυτόχρονα όμως η άνοδος του σπρεντ εκφράζει την απαίτηση των χρηματαγορών να ενταθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές με πρόσθετα μέτρα υφαρπαγής του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου και να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεσο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και τα σενάρια των κυρίαρχων κύκλων, τονίζουμε ότι τώρα είναι η ώρα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλες τις εκδοχές τους και για μια διαφορετική πορεία που να περιλαμβάνει:

•    Στοχευμένη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς όφελος των εργαζομένων με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής και τη μείωση της δαπάνης εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα.

•    Δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να διαμορφωθούν πολιτικές χρηματοδότησης στην υπηρεσία της κοινωνίας, των εργαζομένων, της ανάπτυξης.

•    Εξασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να γίνει δυνατή η  χειραφέτηση από τον έλεγχο των αγορών.

•    Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας με παράλληλη ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη διαφάνεια και την κοινωνική αποτελεσματικότητα.

•    Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, με παράλληλη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, φορολόγηση του κεφαλαίου και του συσσωρευμένου πλούτου, καθώς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

To Γραφείο Τύπου