Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2003

Περιοδεία και συνέντευξη Τύπου του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη εκπαιδευτικών φορέων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα παιδείας του νομού και της περιφέρειας.
Επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, την Επιστημονική Επιτροπή και τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ.
Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πραγματοποίησε περιοδεία στις Αρχάνες και μίλησε σε συνεστίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τα ανοίγματα του κ. Σημίτη προς την Αριστερά

Μπροστά στις κάλπες ο κ. Σημίτης παριστάνει την αριστερά της ευθύνης, για να παίξει πάλι παιχνίδια επικοινωνιακής σκοπιμότητας με την προοδευτική ευαισθησία των πολιτών.
Η πολιτική του κ. Σημίτη δεν είναι αριστερά της ευθύνης. Είναι δεξιά του κατεστημένου. Δεν είναι κοντά στην κοινωνία με τους πολλούς. Είναι αυταρχική κι αλαζονική προς την κοινωνία, διαθέσιμη προς τους λίγους. Αντί να είναι εναντίον του κατεστημένου και υπέρ των μη προνομιούχων, η πολιτική του κ. Σημίτη έγινε νέο κατεστημένο και φτιάχνει διαρκώς περισσότερους μη προνομιούχους.
Δεν έχει σχέση με την ευαισθησία και την ευθύνη της αριστεράς η πολιτική του κ. Σημίτη, που επί οκτώ χρόνια καθηλώνει το 23% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας, κρατάει την ανεργία σε υψηλά ποσοστά, ρευστοποιεί τον εθνικό πλούτο και τα συλλογικά αγαθά, δεν υπηρετεί τη διαφάνεια αλλά τη διαπλοκή, κρατάει τις χαμηλότερες δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πολιτική, κάνει πλουσιότερους τους ελάχιστους και καταδικάζει την συντριπτική πλειοψηφία στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, μεγαλώνει την ακρίβεια και το χρέος, τη διαφθορά και τη ν σπατάλη, επιδεικνύει ένα ενοχλητικό ύφος και ήθος εξουσίας, ευδαιμονισμού κι εσωκομματικού βυζαντινισμού.

Για τη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ και τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Σημίτης ενεφάνισε ως «νέα διακήρυξη» του ΠΑΣΟΚ για τη νέα εποχή, ένα συναξάρι γνωστών επικοινωνιακών κομματικών κοινοτοπιών.
Είναι φανερή η πολιτική αμηχανία και η ιδεολογική αδυναμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Από τις καθαρές λύσεις και τα λυμένα χέρια, στο θολό σκηνικό και στο εσωκομματικό κουβάρι. Από την επαγγελία του εκσυγχρονισμού και του πολιτισμού της πολιτικής, στον παλαιοκομματισμό και τον επικοινωνιακό παραγοντισμό. Από τις κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας των δικαιωμάτων, στην τηλεοπτική δημοκρατία και στην επικυριαρχία της αγοράς και της διαπλοκής. Ακολουθώντας τις απόψεις περί «τρίτου δρόμου» του κ. Μπλερ, με τον οποίο συνέγραφε κοινές πολιτικές πλατφόρμες, ο κ. Σημίτης, στην προεκλογική του διακήρυξη δεν κάνει καμιά αναφορά στο κοινωνικό κράτος και τις πολιτικές προστασίας και πρόνοιας, παρασιωπά τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης κι αλληλεγγύης, αξίες δημοκρατίας και πολιτισμού, βάζοντας στη θέση τους τον ουδέτερο εκσυγχρονιστικό όρο «της ισορροπίας», που σημαίνει προτεραιότητα της οικονομίας της αγοράς έναντι της κοινωνικής δημοκρατίας.

Για την κυβερνητική πολιτική και τη δικομματική πόλωση

Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα σοβαρά θέματα που πιστοποιούν την πλήρη αποτυχία, την παρακμή της κυβερνητικής πολιτικής. Με ευθύνη της κυβέρνησης, μέσα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο, δοκιμάζεται δεινά η ίδια η φερεγγυότητα της πολιτικής. Σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα την οποία συνειδητά καλλιεργεί με τους εξωραϊσμούς του ο Πρωθυπουργός, σε αντίθεση ακόμα και με τη διαδικασία αποσιώπησης την οποία επιβάλλουν μεγάλα ΜΜΕ προς χάριν της κυβέρνησης και των σχέσεων διαπλοκής, μεγάλα θέματα που κρίνουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας έρχονται στην επιφάνεια, πολλά απ΄ αυτά με πρωτοβουλία και του κόμματός μας. Τα «διπλά βιβλία» μιας δήθεν ισχυρής οικονομίας, η αδιαφάνεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ομηρία 250 χιλιάδων συμβασιούχων, οι δεκάδες παραπομπές της χώρας μας για οικολογικά -περιβαλλοντικά εγκλήματα, η αποκάλυψη των δασοκτόνων νομοθετικών ρυθμίσεων, η πραγματική υποβάθμιση στον τομέα της υγείας, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή που βραχυκυκλώνουν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Αυτό είναι το πεδίο της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Το πεδίο το οποίο συνειδητά ο κ. Σημίτης αποφεύγει στις καθημερινές του ομιλίες, που διανθίζονται όλο και περισσότερο από αντιδεξιές κορώνες, από λαϊκίστικες δημαγωγίες, από κινδυνολογία και πρωτοφανή υμνολογία για τα αμφισβητούμενα πανταχόθεν πεπραγμένα της διακυβέρνησής του.
Η προσπάθεια του κ. Σημίτη να αποσιωπήσει την βαθιά κρίση της πολιτικής του και τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται στους συσχετισμούς δυνάμεων και την αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος, δεν φαίνεται να πείθει ούτε το ίδιο το κόμμα του, τα κορυφαία του στελέχη. Ο κ. Σημίτης δεν αναγνωρίζει την κύρια ευθύνη του, τόσο για την προϊούσα συντηρητική κοινωνική μετατόπιση, όσο και για το ότι η πολιτική του έχει ανοίξει διάπλατα το δρόμο στην εναλλαγή με το κόμμα της Ν.Δ., αποκλείοντας συστηματικά, θεσμικά και προγραμματικά, οποιαδήποτε προοδευτική διέξοδο στη διαφαινόμενη ήττα του κόμματός του.
Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, η αμφισβήτηση του ιδίου του κ. Σημίτη και η λειτουργία σεναρίων που προϋποθέτουν την αντικατάστασή του ως επιλογή κάθαρσης και νέας δυναμικής για το κόμμα του, έρχονται και επανέρχονται στην επιφάνεια. Διαμορφώνουν μια θολή και αντιφατική εικόνα μιας σύγκρουσης που ενισχύει εν τέλει τα σενάρια παραπολιτικής, τις ασκήσεις μικροκομματικής σκοπιμότητας, την απουσία ανοικτής πολιτικής αντιπαράθεσης στο βωμό των προτεραιοτήτων και των επιλογών που έχουν τα οικονομικά και υπερατλαντικά κέντρα.
Λείπει η γενναιότητα και η ευθύνη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ώστε να μιλήσει ανοικτά για τις πολιτικές, τις προοπτικές, τις δυνάμεις, τα πρόσωπα που μπορούν να ανατρέψουν και να αποτρέψουν τον εγκλωβισμό της πολιτικής στο δικομματικό συντηρητικό πλαίσιο και τις ομηρίες των παραπολιτικών κέντρων.
Η ηγεσία της Ν.Δ., από την πλευρά της, παρασιωπά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι συναίνεσε μέσα στη Βουλή, στη Συνταγματική αναθεώρηση και σε όλα τα νομοθετήματα, συντηρητικές τομές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Εμφανίζεται σήμερα να αντιπολιτεύεται, μόνο για λόγους εντυπώσεων. Η Ν.Δ. διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, επειδή οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Αυτό που δεν λέει η Ν.Δ. είναι ότι απέτυχαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Δεν απαντά η Ν.Δ. στο ερώτημα του ελληνικού λαού, γιατί εκεί που απέτυχαν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΠΑΣΟΚ θα πετύχουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ.
Η αμφισβήτηση και η υποχώρηση και των δύο δυνάμεων του δικομματισμού είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να αναδιατάξει επί της ουσίας το πολιτικό σκηνικό και να δώσει ηχηρό μήνυμα προς τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, φέρνοντας στην επιφάνεια τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τη λύση τους, ευαισθητοποιούνται από τις κοσμογονικές διεθνείς εξελίξεις και διεργασίες και πιστεύουν πραγματικά στην ανάγκη ο λαός να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων και η πολιτική να αναβαθμιστεί σε ρόλο λύσης των προβλημάτων και χειραφέτησης από τις παντοειδείς εξωπολιτικές δεσμεύσεις. Ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας

Για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ηρακλείου

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιό του στο νομό του Ηρακλείου άφησε μία θέση κενή για τον εκπρόσωπο της Κεντροαριστεράς.

Δεν έχω κανένα σχόλιο. Η αμηχανία και η αδυναμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι πρόβλημα του κ. Σημίτη και του κ. Χρυσοχοίδη. Τέτοιοι τακτικισμοί σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν δείγμα σεβασμού της κοινωνικής ευαισθησίας που διαπνέει την σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, ούτε πολύ περισσότερο άνοιγμα προς τα αριστερά.
Είναι μία ιστορία και μία υπόθεση που αφορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα δικά της αδιέξοδα. Τον πραγματικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής τον αποδεικνύει η μεγάλη δυσφορία της προοδευτικής πλειοψηφίας, ακόμη και μεγάλου μέρους υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα αποκρουστικά και αρνητικά λέγονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των στελεχών του. ΄Οποιος θέλει να πάει να γίνει μέρος αυτού του τρόπου άσκησης της πολιτικής, δικαίωμά του. Δικαίωμα της σύγχρονης αριστεράς να αγωνίζεται με ευαισθησία, συνέπεια και ριζοσπαστικούς οραματισμούς.

To Γραφείο Τύπου