Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/05/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την παρουσίαση του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συνολικής ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης,  με βασικό άξονα τη φορολόγηση  των υψηλών εισοδημάτων και στόχο την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.

Οι πρακτικές και τα μέτρα των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών  βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της λογικής, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο πλούτο και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ  τα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία είναι πάντα ο εύκολος στόχος.

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη φοροδιαφυγή δεν μπορεί, ούτε στο ελάχιστο, να κρύψει την τραγική κατάσταση του φορολογικού συστήματος, μετά από 12 μήνες συνεχών εξαγγελιών. Και η σημερινή ανακοίνωση μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βαδίζει την άδικη και αποτυχημένη πεπατημένη.

 Όσο η φορολογική ασυλία είναι ο κανόνας για τους οικονομικά ισχυρούς,  η διαμόρφωση της φορολογικής συνείδησης θα αποτελεί  ανεκπλήρωτη επιθυμία.

Ιδιαίτερα η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο αποτελεί την πιο άδικη και επαχθή φορολογία για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους, ενώ λόγω της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας και της πολιτικής του μνημονίου αυτή η αύξηση δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων.

To Γραφείο Τύπου