Skip to main content.
28/04/2011

ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΗΜΑ - άρθρο του Ν. Καϊμάκη στην ΕΠΟΧΗ

Η κυοφορούμενη νέα μετοχοποίηση ( πάλι από το ΠΑΣΟΚ)  της ΔΕΗ, μέσα στο 2011, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου του εκρηκτικού προβλήματος της επερχόμενης οριστικής διάλυσης της δημόσιας ενεργειακής υποδομής της χώρας.

Η νέα ιδιωτική ενεργειακή βάση της χώρας, αν τελικώς «ανθίσει», μαζί  με τις εξωφρενικές και απορυθμισμένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα τη συνοδεύουν, ως όρος άλλωστε απαράβατος και αποδεδειγμένος διεθνώς, για  την μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος από κοινωνικό αγαθό  σε χρηματιστηριακό προϊόν, θα επιφέρει το τελειωτικό αντιαναπτυξιακό χτύπημα στη χώρα, τη νέα φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά της ενδοχώρας και των   νησιωτικών περιοχών.

Στις νέες ενεργειακές συνθήκες, θα αναγκαστούν τα ελληνικά νοικοκυριά να καταβάλουν υπερδιπλάσιες τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν πρόκειται να  τους σώσουν, ούτε ο στόχος της «πράσινης» ανάπτυξης ούτε  οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχουν περάσει προ πολλού σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς με προκλητικές επιδοτήσεις και  ανεξέλεγκτη κερδοφορία.      

Επομένως όσο και να θέλει κανείς,  να φωτίσει με κριτική ματιά την εξηντάχρονη  πορεία της ΔΕΗ, να επισημάνει, τις ανεπάρκειές της στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό,  τις καθυστερήσεις της στην προοπτική της καθαρής ενέργειας, την ολιγωρία της στην επιλογή βιώσιμου μίγματος στα  χρησιμοποιούμενα ενεργειακά καύσιμα, τις αδυναμίες της στην ανάπτυξη  καινοτόμων εναλλακτικών  μορφών ενέργειας και τις επιδόσεις της στο δικομματικό σύστημα πελατειακών σχέσεων, οφείλει ταυτόχρονα να επισημάνει την επιτυχή και μακρόχρονη ρύθμιση των τιμολογίων της προς όφελος των νοικοκυριών, την πολύμορφη συμβολή της στην αγροτική οικονομία, την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης της νησιωτικής χώρας, την κάλυψη με προκλητικό τρόπο των ενεργοβόρων βιομηχανικών δραστηριοτήτων (Πεσινέ, Λάρκο Μητιλιναίος κ.α), την καθιέρωση στο εσωτερικό της αναβαθμισμένων εργασιακών σχέσεων που θα τις ζήλευε και η πιο προωθημένη ευρωπαϊκή επιχείρηση, με αποτέλεσμα τον ταχύτατο εξηλεκτρισμό της χώρας, την εξυπηρέτηση των  ελλήνων καταναλωτών με σύγχρονους και πραγματικά αξιοζήλευτους διεθνώς τρόπους, παροχής υπηρεσιών. Απόδειξη η διατήρηση των χαμηλότερων τιμολογίων ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

ΟΙ λόγοι αυτοί άλλωστε έγιναν τροχοπέδη στις προσπάθειες που κατέβαλαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ από το 1993, να εκποιήσουν τη ΔΕΗ, για να παραδώσουν στη συνέχεια τον κερδοφόρο ενεργειακό τομέα στον ιδιωτικό τομέα, που όπως έδειξαν τα πράγματα μέχρι σήμερα, στάθηκε ανίκανος, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που του πρόσφεραν απλόχερα κατά καιρούς οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αλλά και οι άοκνες  προσπάθειες  του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επανειλημμένως επιχείρησε να περάσει από τα Συμβούλια Κορυφής της Ε.Ε, την  περιβόητη απελευθέρωση της ενέργειας,  δηλαδή την απορύθμιση της, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Την συμπεριφορά αυτή των εγχώριων και όχι μόνο συμφερόντων, την πληρώσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 από  το εσκεμμένο φρενάρισμα των ενεργειακών επενδύσεων της ΔΕΗ και το διεθνή διασυρμό μας  από  τα  απανωτά ηλεκτρενεργειακά “Black-out”.

Σήμερα όμως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά. Η απορύθμιση της ενεργειακής υποδομής της χώρας με την προετοιμαζόμενη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ και η εκτίναξη των τιμολογίων του ρεύματος σε δυσθεώρητα  ύψη, θα συναντηθούν με το δημοσιονομικό τσουνάμι  και τον αυτοτροφοδοτούμενο στασιμοπληθωρισμό και θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βύθιση στο τούνελ της ύφεσης, της υποανάπτυξης, της ανεργίας και της ανέχειας.

Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ότι η Υπουργός του ΥΠΕΚΑ, αντιδρά με το σκεπτικό, ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν ταυτόχρονα η νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η επικείμενη εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού μέσω συμβολαίων ανταλλαγής (swaps), καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την αξία της ΔΕΗ και θα έπληττε την κερδοφορία και την μετοχή της. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες, δεν καταλαβαίνουν απολύτως τίποτε. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι «πατάτες» για πούλημα. Δεν τους συνέτισε ούτε το φιάσκο με τις τρείς μετοχοποιήσεις των ετών 2001-2003, όπου οι τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ  εκποίησαν το 49% της επιχείρησης έναντι ποσού που ισοδυναμεί με τις εισπράξεις των δύο τελευταίων ετών της ΔΕΗ (2009 και 2010).  Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν παίζει τόσο επικίνδυνα παιχνίδια με την ενεργειακή υποδομή του. Σήμερα άλλωστε πληθαίνουν τα ενεργειακά αδιέξοδα μετά το νέο πυρηνικό ολοκαύτωμα της Φουκουσίμα  και τις κοσμογονικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο που επαναφέρουν με τη μεγαλύτερη ένταση την πετρελαϊκή – ενεργειακή κρίση στο προσκήνιο.

Η τελευταία  πράξη του δράματος αφορά στο προσωπικό της επιχείρησης. Το πρόσφατο πόρισμα Ρακιντζή αποτελεί πράγματι κεραυνό «εν αιθρία». Η ΓΕΝΟΠ το αντικρούει και τεκμηριώνει με πειστικό τρόπο, ότι οι χρηματοδοτήσεις 1999-2010 (31,9 εκατ. Ευρώ) είναι προϊόντα συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχουν αφαιρεθεί από τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στη ΔΕΗ και δεν αποτελούν προϊόν συναλλαγής με την εργοδοσία. Δεν δικαιολογεί όμως με την ίδια πειστικότητα τους τρόπους  διάθεσης αυτών των κονδυλίων, που προκαλούν πολλά ερωτήματα. Παράλληλα εκφράζει απορία για το  πως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θυμήθηκε μετά από 11 χρόνια να ελέγξει την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με παραγγελία μάλιστα της Υπουργού ΥΠΕΚΑ. Το σημαντικότερο όμως όλων των δράσεών της είναι το μέτωπο που  άνοιξε εναντίον   της σκόπιμης υποτίμησης των  παγίων της ΔΕΗ (μονάδες, ορυχεία, δίκτυα, ακίνητα, κ.α) που μεθοδεύεται από χρηματιστηριακούς κύκλους για ευνόητους λόγους και ταυτόχρονα ανέδειξε με καθυστέρηση δέκα ετών, τη μεγάλη κομπίνα που σχεδίασε και υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ  το 2001, όταν στραμπούλιξε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ύψους περίπου 12 δις ευρώ σε σημερινές τιμές, που ήταν ενσωματωμένες στις πάγιες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ,  έναντι μιας κυβερνητικής υπόσχεσης για την στήριξη του ταμείου ασφάλισης της ΔΕΗ, που στη συνέχεια η Ν.Δ το ενέταξε στο ΙΚΑ. Διακηρύττει δε ότι η μάχη δεν θα κριθεί μόνο στους δρόμους, αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφού η ΓΕΝΟΠ είναι συνιδιοκτήτης της ΔΕΗ καθώς οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί  έχουν ενσωματωμένη στα πάγιά της περιουσία 12 δις ευρώ. 

 Προσφάτως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  έχει αναρτήσει στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Εμείς δεν ΠΟΥΛΑΜΕ και δεν ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ». Το σύνθημα αυτό είναι προφανές ότι ανταποκρίνεται στα αισθήματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, και όπως ισχυρίζεται η ΓΕΝΟΠ εκφράζει ενδεχομένως και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η προβολή του  όμως από τη σημερινή ΓΕΝΟΠ και κυρίως το δικαίωμα της αξιοποίησής του από την σημερινή ηγεσία τη Ομοσπονδίας, πρέπει να αποδειχτεί έμπρακτα. Πρέπει η σημερινή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ να απαντήσει με σαφήνεια και αυτοκριτική διάθεση σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα.

Γιατί δέχτηκε τότε το 2001 με τα ίδια περίπου πρόσωπα και συσχετισμούς στην Ομοσπονδία, τη μετοχοποίηση του 49% της ΔΕΗ που ήταν μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες καθετοποιημένες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης, χωρίς να υπάρχει από πουθενά, πέραν του νέου ΠΑΣΟΚ, πίεση για τη μετοχοποίηση της;

Γιατί συμφώνησε στο διαχωρισμό των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού από τα πάγια της επιχείρησης έναντι γενικόλογων υποσχέσεων για την στήριξη του ασφαλιστικού και αποδέχτηκε στην ουσία το νόμο Βενιζέλου, που άνοιξε το δρόμο για την επιχειρούμενη σήμερα  διάλυση της ΔΕΗ;

Τέλος για να χρησιμοποιήσω ανάλογη ερώτηση με αυτή που η σημερινή ηγεσία της ΓΕΝΟΠ χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει τον κ. Ρακιντζή. Γιατί 11 χρόνια τώρα δεν  οδήγησε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στους δρόμους και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ στα Δικαστήρια που με τις αποφάσεις και τις νομοθετικές ενέργειές τους έφεραν τα πράγματα στις σημερινές ανεξέλεγκτες πλέον συνθήκες;

Ν.Κ  28/04/2011