Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2003

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Φώτης Κουβέλης, βουλευτής Β΄ Αθήνας, ο Νίκος Χουντής, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είδα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, φίλο και γνώριμο από παλιά, τον κ. Παπαδόπουλο. Το Κυπριακό είναι σε μια κρίσιμη περίοδο. Οι αγώνες και οι προσδοκίες του κυπριακού και του ελληνικού λαού βρίσκονται στην τελική τους πορεία. Η κατάληξη αυτής της πορείας πρέπει να είναι η αξιοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο Σχέδιο Ανάν. Το Σχέδιο Ανάν να αξιοποιηθεί ως ένα πλαίσιο που θα δώσει απαντήσεις στην ανάγκη να στηριχθεί μια κυριαρχία ενός κράτους, να μην είναι η Κύπρος διαμελισμένο κράτος, το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που θα τελεί υπό εισβολή και κατοχή.
Είναι ανάγκη, επίσης, να ξεπεραστούν οι εμμονές και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της 'Αγκυρας και η τακτική του κ. Ντενκτάς. Οι εκλογές στα κατεχόμενα είναι μία από τις εξελίξεις εκείνες οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν ένα άλλο σκηνικό. Κανείς, βέβαια, δεν παραγνωρίζει ότι η αιτία διαιώνισης του διαμελισμού του νησιού, της εισβολής και κατοχής στο νησί είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η συμπεριφορά του κ. Ντενκτάς έξω από κάθε πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και δημοκρατικής λογικής.

Για την εξέλιξη της υπόθεσης της κας. Λοϊζίδου

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εκτελεστεί, να εφαρμοσθεί η απόφαση. Οι διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται, δεν μπορούν να παρακάμψουν και να ακυρώσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο, που έχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί, όπως πρέπει να συμμορφώνεται κάθε χώρα που είναι είτε μέλος της Ε.Ε. είτε ενδιαφέρεται να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

To Γραφείο Τύπου