Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/05/2011

Αντιφάσεις στην κατάσταση ανεργίας τομεαρχών & απογραφέων της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών κατά τα έτη 2010-2011. Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Οικονομικών

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στους κόλπους των επιλεχθέντων τομεαρχών κι απογραφέων για τη διενέργεια της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών κατά τα έτη 2010-2011, που διενεργείται από 10 έως 24 Μαΐου, λόγω ασαφειών που έχουν προκύψει σχετικά με το καθεστώς εργασίας των ανέργων, κατόχων κάρτας ανεργίας θεωρημένης από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Για την ταξινόμηση των υποψηφίων ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια της εμπειρίας σε προηγούμενη απογραφή, της κατάστασης απασχόλησης και του επιπέδου εκπαίδευσης, κι από την εφαρμογή τους προέκυψαν διαφορετικές κατηγορίες προτεραιότητας, με πρώτη αυτή των ανέργων με κάρτα ανεργίας πτυχιούχων-φοιτητών-αποφοίτων Λυκείου.

Με ανακοίνωσή της, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της στις 28/4/2011, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία διευκρινίζει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΟΑΕΔ, η διοίκηση του Οργανισμού διευκρίνισε ότι η κάρτα ανεργίας αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα της απογραφής - 15 ημέρες (10-24 Μαΐου) και συνεχίζεται κανονικά μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος. Επίσης, αναφέρει διευκρινιστικά ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ενημέρωση του ΟΑΕΔ και ότι η ενημέρωση του Οργανισμού για τα άτομα που θα απασχοληθούν στην Απογραφή θα γίνει μόνον από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους με δική τους πρωτοβουλία.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα αναφέρεται σε αλληλογραφία μεταξύ της Γενικής Δ/νσης Εργατικού Δυναμικού του ΟΑΕΔ και της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, με θέμα «Κατάσταση ανεργίας των απογραφέων και των τομεαρχών». Σε απαντητικό του προς την ΕΛΣΤΑΤ έγγραφο (Αρ. Πρωτ. Β108193/03.03.2011), ο ΟΑΕΔ αναφέροντας τους λόγους διαγραφής του δελτίου ανεργίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενημερώνει την ΕΛΣΤΑΤ ότι «τα δελτία των ανέργων που θα απασχοληθούν στο συγκεκριμένο έργο, θα διαγραφούν από το Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού».

Οι δύο αυτές αντιφατικές ανακοινώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους απογραφείς και τους τομεάρχες, τους έχοντες κάρτα ανεργίας, καθώς τόσο η αναστολή της κάρτας ανεργίας το εν λόγω δεκαπενθήμερο όσο και η διαγραφή τους από τα Μητρώα Ανέργων ισοδυναμεί με ακύρωση του έως τότε χρόνου ανεργίας, που μεταφράζεται σε επιπλέον μοριοδότηση σε επόμενες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 3812/2009 ο χρόνος ανεργίας δίνει 200 μονάδες για τέσσερις μήνες ανεργίας και 75 μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των τεσσάρων μηνών, με ανώτατο όριο τους δώδεκα μήνες, ήτοι 800 μονάδες το μέγιστο.

Επειδή ακόμη και 6 μέρες προ της έναρξης της απογραφής ουδείς έχει ενημερώσει επίσημα τους επιλεγέντες τομεάρχες και απογραφείς εάν ισχύει η εκδοχή του ΟΑΕΔ ή η εκδοχή της ΕΛΣΤΑΤ.

Επειδή είναι τουλάχιστον προκλητικό και παράλογο για 15 ημέρες εργασίας, με αμοιβή 1,3? /απογραφόμενο άτομο και 1,7? /απογραφόμενη κατοικία, και κατά προσέγγιση 150 κατοικίες ανά απογραφόμενο τμήμα, να ακυρωθεί μέχρι και ένα έτος μη επιδοτούμενης ανεργίας, στερώντας από τους ανέργους το δικαίωμα να έχουν επιπλέον μοριοδότηση σε μελλοντικές προκηρύξεις προσλήψεων.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Προτίθενται να διασφαλίσουν ότι δε θα διαγραφούν από τα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ όσοι απασχοληθούν ως τομεάρχες ή απογραφείς στη Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών κατά τα έτη 2010-2011 κι ότι θα διατηρήσουν όλα τα μόρια ανεργίας που έχουν συγκεντρώσει έως σήμερα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Βασίλης Μουλόπουλος