Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/05/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τα καύσιμα

Η κυβέρνηση πανικόβλητη απέναντι στην έκρηξη των τιμών των καυσίμων επέλεξε ένα διοικητικό μέσο, την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική της  δημιούργησε και δημιουργεί καθημερινά.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό αν άγγιζε τον πυρήνα του προβλήματος της εκτίναξης των τιμών όμως:

•    το μονοπώλιο στον τομέα της διύλισης παραμένει χωρίς καθόλου έλεγχο ή έστω προσπάθεια να κρατηθούν τα προσχήματα του ανταγωνισμού. Οι ιδιώτες πλέον ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων πωλούν στις υψηλότερες ομοιόμορφες «ex-factory” τιμές στην Ευρώπη.

•    οι εταιρείες χονδρικής ελέγχονται ουσιαστικά από τους ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων (Οι ΕΚΟ – BP από  ΕΛ.ΠΕ και οι AVIN- SHELL από τη Motor Oil). Και εδώ όλες οι διακυμάνσεις μετακυλίονται  στην κατανάλωση.

•    οι βενζινοπώλες, βλέποντας την κατά 15-20 %  μείωση της κατανάλωσης και προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους σταθερά αυξάνουν το ποσοστό κέρδους εκμεταλλευόμενοι τις διακυμάνσεις των τιμών διυλιστηρίων.

•    το κράτος διατηρεί υπέρογκους φόρους που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

•    υφίσταται ανυπαρξία μέτρων πάταξης της λαθρεμπορίας και της νοθείας.

Αυτά είναι  αποτελέσματα της απαράδεκτης ιδιωτικοποίησης του τομέα πετρελαίου.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη η επιβολή πλαφόν αφού είναι η τελευταία γραμμή άμυνας  απέναντι στη διαπιστούμενη ανικανότητα ελέγχου της αγοράς και των φαινόμενων κερδοσκοπίας που η ίδια η κυβερνητική πολιτική δημιούργησε. Η κυβέρνηση αν δεν αντιμετωπίσει τις  παραπάνω αιτίες,  το πρόβλημα των υψηλών τιμών καυσίμων θα διαιωνίζεται και θα έχει κάνει κατά τη λαϊκή έκφραση «μια τρύπα στο νερό».

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής