Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/05/2011

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - Δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη

Δηλώσεις Δημ. Παπαδημούλη σε σημερινή ομιλία του στη Βουλή κατα τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις»(2η συνεδρίαση)

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποκλίνεται στο Θανάση Βέγγο, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία οργίζεται, προκαλείται από τους οκτακόσιους πενήντα πρώην βουλευτές, οι οποίοι αυτήν την ώρα της κρίσης, αυτή την ώρα των άγριων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, διεκδικούν με δικαστική προσφυγή αναδρομικά για τον εαυτό τους 200.000 έως 250.000 ευρώ το κεφάλι.

Θα πει κανείς ότι είναι νόμιμο με βάση το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής του 1975. Είναι νόμιμο, αλλά είναι και ανήθικο. Είναι νόμιμο, αλλά είναι και προκλητικό. Είναι σε ευθεία αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Γιʼ αυτό, πρέπει σήμερα η Βουλή, όλα τα κόμματα της Βουλής και η κυβέρνηση να πάρουν σαφή θέση εναντίον αυτής της πράξης, για να μην αιωρείται στην ατμόσφαιρα, από καλόπιστους ή κακόπιστους σχολιαστές, ότι οι σημερινοί βουλευτές έχουν μία συντεχνιακή αλληλεγγύη απέναντι σε πρώην συναδέλφους τους ή ακόμη χειρότερα ότι δεν λένε τίποτα, επειδή σκοπεύουν ενδεχομένως στο μέλλον να κάνουν τα ίδια. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό.

Κυρία Πρόεδρε, για να πάψει το νόμιμο και το ηθικό να αντιμετωπίζεται με «μεθόδους Βουλγαράκη», που τις ζήσαμε και στο Βατοπέδι, πρέπει με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής και με τη συμβολή όλων των κομμάτων της Βουλής, όλων των πτερύγων της Βουλής, να έρθουμε εδώ και να ξαναδούμε τις αλλαγές που απαιτούνται και στο Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής του 1975.

Όσο διαρκεί αυτή η κρίση –και στο όνομα αυτής της κρίσης έχουν πάει στον Καιάδα μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος, δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία- δεν είναι δυνατόν η Βουλή να λέει ότι είναι στο απυρόβλητο και ισχύει όπως ψηφίστηκε το 1975 το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής. Πρέπει να το δούμε ξανά. Θα ήθελα σήμερα όλα τα κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν στο θέμα και να υπάρξει ένα θετικό μήνυμα.