Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2011

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την Εξωτ. Πολιτική και Άμυνα, σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπ. Έξωτ. για «τη μη οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο»

Η «ευχή» του κ.Δρούτσα, να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε «εύλογο» χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές τις Τουρκίας,  ώστε οι δυο χώρες να καταλήξουν σε θετική συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ, θέτουν εκρηκτικά ερωτηματικά για τη στοχευμένη  και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα. 

Ταυτόχρονα, διατηρούνται και μεγεθύνονται σοβαρά, πολύπλοκα, σύνθετα επιπρόσθετα προβλήματα σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, που βεβαίως θα πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Μια συμφωνία «α λα καρτ» με την Τουρκία σχετικά με  τον καθορισμό της ΑΟΖ, με την υπάρχουσα αμφισβήτηση της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, ενώ εκκρεμούν ανάλογες συνομιλίες και αποτελέσματα με την Αλβανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Λιβύη, συσσωρεύουν πολύχρονα και σύνθετα ζητήματα. Η συνεχής επίμονη  της Τουρκίας για τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο συνεχίζεται με αμείωτη διπλωματική και όχι μόνο, ένταση, δεν επιλύουν τα χρόνια προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο διάλογος με χρονοδιάγραμμα και ατζέντα, βασισμένος στο αδιαμφισβήτητο διεθνές δίκαιο αποτελεί διεθνές νομικό κεκτημένο. Κάθε άλλη λύση, βασισμένη στην «μυστική διπλωματία», μακριά και έξω από τον πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, ανοίγει και διευρύνει τον ορίζοντα συνεχών διεκδικήσεων που αποτελούν πάγια τακτική του τούρκικου κατεστημένου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

To Γραφείο Τύπου