Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τα σενάρια αναθεώρησης της Συνθήκης Σένγκεν

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα: Η καταπάτηση της απρόσκοπτης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Ήδη, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, πολλές ευρωπαϊκές (δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές) κυβερνήσεις, βασιζόμενες σε σχετικές κατασταλτικές διατάξεις της ίδιας της Συνθήκης Σένγκεν, «επανέφεραν προσωρινά» τους συνοριακούς ελέγχους, προκειμένου να απαγορεύσουν σε χιλιάδες Ευρωπαίους ακτιβιστές να συμμετάσχουν στις διεθνείς κινητοποιήσεις του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, έξω από τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και του G8.

Τα πρόσφατα γεγονότα στις χώρες του Μαγκρέμπ και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και η συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Λιβύη και τη Συρία, σπρώχνουν χιλιάδες ανθρώπους προς την αναγκαστική μετανάστευση «προς Βορρά». Το δίδυμο Μπερλουσκόνι-Σαρκοζί, αλλά και η ίδια η Κομισιόν, θεωρούν ότι θα μπορέσουν να ανακόψουν τα νέα αυτά μεταναστευτικά ρεύματα μέσω της  «δυνατότητας προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα εθνικά σύνορα του Χώρου Σένγκεν».

Ο ΣΥΝ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρούν ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη την ελεύθερη διακίνηση σε ευρωπαϊκό έδαφος, γι αυτό και απορρίπτουμε κάθε σκέψη για εκ νέου επιβολή συνοριακών ελέγχων, αλλά και για ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της FRONTEX, που προσφέρει ως «δέλεαρ» προς την ελληνική και τις άλλες νοτιοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν. Συνεχίζουμε αμείωτοι τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία πλήττεται βάναυσα εν μέσω κρίσης από τη νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία της Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου