Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/05/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Δ.Παπαδημούλη σχετικά με τη Siemens

•     Ο Υπουργός Επικρατείας απέφυγε να απαντήσει επί συγκεκριμένου, για το αν θα συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή, γιατί καθυστερεί 4 μήνες η συζήτηση του πορίσματος Siemens στην Ολομέλεια και για το αν η Βουλή θα μείνει ανοικτή, για να μην παραγραφούν τυχόν ευθύνες της τελευταίας κυβερνητικής περιόδου.

•    Πρόσληψη του διεθνούς νομικού γραφείου,  «Hogan Lovells International LLP»,  για τη συγκρότηση των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου για την διεκδίκηση  αποζημιώσεων από τη Siemens.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση τόσο στην άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του  ελληνικού δημόσιου έναντι της Siemens για καταβολή αποζημίωσης  όσο και στην καθυστέρηση που παρατηρείται για την συζήτηση του πορίσματος Siemens και το ενδεχόμενο σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, επανέφερε το ζήτημα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και τοποθετήθηκε εξής:

«Κύριε Υπουργέ, πάλι εδώ για το σκάνδαλο της SIEMENS. Ο λόγος, όμως, είναι απλός. Κοντεύουν να συμπληρωθούν τέσσερις μήνες από τότε που δεκαεννιά στα δεκαεννιά μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που όρισε ομόφωνα η Ολομέλεια, είπαν «ναι, υπάρχει σκάνδαλο, ναι είναι εμπλεγμένα πολιτικά πρόσωπα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία και τα ταμεία των δύο Κομμάτων, ναι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή». Μόλις πριν από το Πάσχα μαζεύτηκαν ογδόντα τέσσερις υπογραφές από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να συζητηθεί το πόρισμα και ακόμα συζήτηση δεν έχει οριστεί. Όσον αφορά δε στην πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, ακόμα την περιμένουμε.

Γιατί για τα υποβρύχια παρακάμψατε και την Εξεταστική Επιτροπή και πήγατε κατευθείαν σε προκαταρκτική και στη SIEMENS δεν ξέρουμε αν και πότε θα συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή; Επίσης, έχετε προσδιορίσει το ύψος της ζημιάς; Γιατί αν δεν μπορείτε να βάλετε ως πολιτικό σύστημα και Κυβέρνηση τους κλέφτες φυλακή, ο λαός λέει τουλάχιστον «φέρτε πίσω τα κλεμμένα ή ένα μέρος από τα κλεμμένα». Έχετε προσδιορίσει το ύψος της ζημιάς;

Η Εξεταστική Επιτροπή κατά πλειοψηφία είπε 2 δισεκατομμύρια ευρώ το ύψος της ζημιάς.

Πόσο λέει η δική σας προεργασία που γίνεται με επαγγελματισμό; Θα ζητήσετε ονόματα επιόρκων, από τη SIEMENS ή είστε διατεθειμένος σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό να δεχθείτε μικροποσά και κανένα όνομα;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το θέμα της παραγραφής των ευθυνών για την τελευταία κυβερνητική περίοδο ρωτώντας χαρακτηριστικά:

«Επειδή όταν κλείσει η Ολομέλεια αυτής τη Συνόδου –αυτό συνήθως γίνεται μέσα στον Ιούνιο- επέρχεται οριστική παραγραφή και για την τελευταία κυβερνητική περίοδο με αυτή την κακή ρύθμιση του Συντάγματος, τι θα κάνετε για να μην συμβεί και αυτό;

Είστε διατεθειμένοι να κρατήσετε ανοιχτή τη Βουλή για όσο χρειαστεί;»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και δεσμεύτηκε ότι το πόρισμα της SIEMENS θα συζητηθεί στη Βουλή χωρίς να πει το πότε. Ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός διεθνούς νομικού γραφείου, του «Hogan Lovells International LLP»,  για τη συγκρότηση των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου για την διεκδίκηση  αποζημιώσεων από τη Siemens.

Επιπλέον, ο Υπουργός ανέφερε πως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων της Siemens δεν προσφέρει νομικά τεκμήρια καθώς το συμπέρασμα πως το δημόσιο ζημιώθηκε 2 δισ. Ευρώ αποτελεί μόνο προσέγγιση κι όχι νομικό πόνημα. Ωστόσο, ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί συγκεκριμένου, για το αν θα συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή, γιατί καθυστερεί 4 μήνες η συζήτηση του πορίσματος Siemens στην Ολομέλεια και για το αν η Βουλή θα μείνει ανοικτή, για να μην παραγραφούν τυχόν ευθύνες της τελευταίας κυβερνητικής περιόδου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη δευτερολογία του  κατηγόρησε τον Υπουργό Επικρατείας για συγκαταβατικές γενικότητες στον τρόπο απάντησής του και την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη χρονοκαθυστέρηση που αφήνει υπόννοιες σκοπιμότητας.

«Ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία βαρέθηκε να ακούει λόγια για τη διαλεύκανση των σκανδάλων και την τιμωρία των υπεύθυνων και να βλέπει το κουκούλωμα, την παραγραφή και το θρίαμβο της ατιμωρησίας στα μεγάλα σκάνδαλα, όπως επίσης την ομερτά και τα «πλακάκια» ανάμεσα στα δύο κόμματα που είναι μπλεγμένα, και αυτά ως κόμματα και στελέχη τους.

«Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα». Πολλά λόγια στην απάντησή σας, αλλά τίποτα στα συγκεκριμένα. Σας ρώτησα: Γιατί αυτή η τετράμηνη καθυστέρηση; Δεν μου απαντήσατε. Πότε θα συζητηθεί το πόρισμα στη Βουλή; Δεν μου απαντήσατε. Θα συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή; Δεν μου απαντήσατε. Θα μείνει ανοιχτή η Ολομέλεια, έτσι ώστε να μην παραγραφεί πλήρως και η τελευταία κυβερνητική περίοδος; Δεν μου απαντήσατε. Δεκαεπτά κράτη σʼ όλο τον κόσμο έχουν πάρει ήδη πίσω από τη SIEMENS 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αποζημίωση. Εμείς πότε θα ζητήσουμε κάτι;

Επίσης, οι ιταλικές αρχές απαίτησαν, για την περίπτωση της ηλεκτρικής εταιρείας ENEL, από τη SIEMENS το εξής: «Αν δεν μας δώσεις ονόματα, σε ποιους έδωσες μίζες και ποιοι τις έδωσαν από τους δικούς σου, δεν θα πάρεις δουλειές για δεκαπέντε χρόνια». Η SIEMENS συνεχίζει να παίρνει δουλειές εδώ στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μητρική SIEMENS εκεί βρήκε ονόματα, τα έδωσε στις ιταλικές αρχές και κάποιοι κύριοι, διευθυντικά στελέχη αυτής της μεγάλης ηλεκτρικής εταιρείας είναι ήδη στις φυλακές.

Περιμένω επιτέλους απαντήσεις και όχι ευγενικές συγκαταβατικές γενικότητες, διότι η ώρα είναι τέτοια που ο κόσμος θέλει και να έρθουν πίσω τα κλεμμένα –και με το δίκιο του- και κάποιοι επιτέλους να πάνε φυλακή! Όσο δεν το βλέπει αυτό, αυτή τη χρονοκαθυστέρηση την οποία αποφεύγετε να εξηγήσετε, τη θεωρεί ως μία ενέργεια σκοπιμότητας για να έχουμε και εδώ κουκούλωμα, συμψηφισμό και ατιμωρησία.»

Ο κ. Παμπούκης αρκέστηκε να σημείωσει ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά αντιθέτως αναζητούνται σε συνεργασία με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Υποδομών και Ανάπτυξης εκείνα τα στοιχεία που θα προσδιορίσουν επʼ ακριβώς τη ζημιά των οργανισμών που υπέγραψαν συμβάσεις με την γερμανική εταιρεία αλλά και θα θεμελιώσουν  ευθύνη  κυβερνητικών προσώπων εκείνης της περιόδου.