Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2011

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με το κλιμάκιο της τρόικας για τις έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης  με την τρόικα για να μην περικοπούν οι πρόσφατες κρατικές επιχορηγήσεις προς τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ.

Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό το παραμύθι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σε αυτή την ιστορία καλοί, κακοί και άσχημοι, παρά μόνο κακοί.  Η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν από κοινού την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση των οικονομικών εσόδων του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, λόγω της υψηλής ανεργίας, της δραματικής μείωσης των μισθών των εργαζομένων και της ελαστικοποίησης της εργασίας που επέφεραν οι κατεδαφιστικές πολιτικές του μνημονίου που συναποφάσισαν και συνυπέγραψαν.

Η αντιπαράθεση του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας είναι για τα «μάτια του κόσμου».  Κατά τη διάρκεια των διήμερων συναντήσεών τους τελικά συμφώνησαν να εξοικονομήσουν από περικοπές στα επιδόματα ανεργίας 500 εκατ. ευρώ το 2012, να πετσοκόψουν τις επικουρικές συντάξεις και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε όρθιο από τις εργασιακές σχέσεις. 

Σήμερα, που κλείνει ένας χρόνος από την ψήφιση του μνημονίου, αποτελεί για τα θύματά του πρόκληση μεγατόνων η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορέσει τη μάσκα του σκληρού διαπραγματευτή με την τρόικα. Οι απόκριες, όμως, πέρασαν εδώ και πολύ καιρό και οι επόμενες αργούν ακόμα να έρθουν.

To Γραφείο Τύπου