Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/05/2011

Τάσος Κουράκης: Καμιά απάντηση απ΄την κυβέρνηση για την αδιοριστία εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και διδασκόντων με το ΠΔ 407

Σε  συζήτηση επίκαιρης  ερώτησης του προς το Υπουργείο Παιδείας που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Τάσος Κουράκης  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Τα τελευταία δύο χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί αδικαιολόγητα τους διορισμούς των νόμιμα εκλεγμένων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με αποτέλεσμα 800 και πλέον επιστήμονες (υπολογίζεται να φτάσουν τους 1.200 ως το τέλος του έτους) να τελούν υπό καθεστώς ομηρείας και ερευνητικής καθήλωσης. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί πολλαπλά και κρίσιμα προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των ΑΕΙ όσο και στα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Οι μεν σχολές αδυνατούν να καλύψουν τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες τους, μαθήματα εκλείπουν από τα προγράμματα σπουδών ή τα επιφορτίζονται επιστήμονες παραπλήσιων ειδικοτήτων (έπειτα και από το σημαντικό κύμα εξόδου του 2010 ενόψει του νέου συνταξιοδοτικού και τις πρόσφατες περικοπές πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια). Οι δε αδιόριστοι πανεπιστημιακοί ταλανίζονται από πολύχρονη επιστημονική, οικονομική και ψυχολογική φθορά. Με την επέκταση της αναλογίας μία πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και στον τομέα της Παιδείας, αναιρέθηκαν οι πρότερες δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Πανάρετου ενώπιον του Κοινοβουλίου   ( σε απάντηση της από 23/11/2010 ερώτησης μου για το ίδιο θέμα, για τακτοποίηση των εν λόγω διορισμών μέσα στο 2011).”

Στην απάντηση του στη σημερινή επίκαιρη ερώτηση του Τάσου Κουράκη, υφυπουργός  κ.Πανάρετος απλώς αναφέρθηκε στους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2010, επικαλέστηκε τις απαιτήσεις του Μνημονίου και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο και άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση  σχετικά με τους επόμενους διορισμούς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του!

Ο Τάσος Κουράκης επεσήμανε ότι απαιτείται πλήρης  διαφάνεια μέσω δημοσιοποίησης των ονομάτων και της σειράς διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, και ρητές δεσμεύσεις ως προς τον χρόνο και τον αριθμό διορισμών. Υπενθύμισε ότι στα Πανεπιστήμια οι περικοπές ξεπέρασαν το 15-20% στις πιστώσεις των διδασκόντων 407/80 και έχει προεξαγγελθεί νέα μείωση την επόμενη χρονιά. Στα δε ΤΕΙ εφαρμόζεται μείωση κατά 30% του αριθμού των «έκτακτων» Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών, ενώ στο ίδιο ποσοστό επιδιώκεται να μειωθούν και οι συμβασιούχοι διδάσκοντες του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

“Η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του Μνημονίου και των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, οδηγεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στη συρρίκνωση, στην ιδιωτικοποίηση, στην παγίωση της επισφάλειας και στην υπαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας σε αγοραίες κατευθύνσεις”, συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.