Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2003

Ο Υπουργός Παιδείας εκστρατεύει ενάντια στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που δίνουν πτυχία από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με βάση άδειες με την υπογραφή του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το πρόβλημα των ευρωπαϊκών πτυχίων από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών:

«Ο Υπουργός Παιδείας κ.Ευθυμίου αυτοπαρουσιάζεται ως σταυροφόρος μιας αριστερής εκπαιδευτικής πολιτικής που αρνείται την αναγνώριση των τίτλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δίνονται μέσα από τη συνεργασία τους με τα ιδωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα.

Με βάση την κοινοτική αρχή της «επικουρικότητας» το ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκει στην απόλυτη αρμοδιότητα της εθνικής κυβέρνησης.

Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών συνεργαζόμενα με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λειτουργούν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί έχουν επίσημη άδεια με υπογραφή των Υπουργών Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ. Στα περισσότερα μάλιστα από αυτά η υπογραφή είναι του νυν Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ.Χρυσοχοϊδη, από την εποχή που είχε διατελέσει Υπουργός Εμπορίου.

Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτρέψει τη λειτουργία των ΚΕΣ σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει την αναγνώριση των πτυχίων. Αυτό έχει δηλωθεί επανειλημμένως από τον αρμόδιο Επίτροπο κ.Bolkenstein. Και ο Υπουργός Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι εκκρεμεί η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο μόλις πριν λίγες μέρες καταδίκασε την Ιταλία για τον ίδιο λόγο.

Αν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα με τον απλούστερο τρόπο. Ο σημερινός Υπουργός Εμπορίου κ.Τσοχατζόπουλος να άρει ή να μη ανανεώσει τις άδειες στα ΚΕΣ που έχουν την υπογραφή του κ.Χρυσοχοϊδη.

Η κυβέρνηση όμως δεν το κάνει. Προτιμά να παριστάνει ότι η αριστερά δεν γνωρίζει τι ποιεί η δεξιά. Προτιμά, μέσω του Υπουργείου Εμπορίου, να παριστάνει την «καλή» στους δεκάδες χιλιάδες γονείς που με σημαντικό τμήμα οικογενειακού προϋπολογισμού αγωνιούν να βρούν μια θέση σε κάποια μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα παιδία τους. Και μέσω του Υπουργείου Παιδείας, να παριστάνει την «καλή» στους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων και την επιστημονική κοινότητα, που αγωνιούν για την υπερπροσφορά στην αγορά εργασίας τους.

Αυτό δεν είναι πολιτική εκπαίδευσης. Είναι υποκρισία και δημαγωγία. Είναι σχιζοφρένεια, που αν δεν σταματήσει αμέσως, θα οδηγήσει όλους - γονείς, σπουδαστές, διδάσκοντες - στα ψυχιατρεία».

To Γραφείο Τύπου