Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2003

Για την Παγκόσμια Ημέρα για 'Ατομα με Αναπηρίες

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ με αφορμή την 3.12.2003-Παγκόσμια Μέρα για ΄Ατομα με Αναπηρίες επισημαίνει ότι:

Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, παρά τα ευχολόγια και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, με τη συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους έχει ως άμεση συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναπήρων.

Το 2003 χαρακτηρίστηκε ευρωπαϊκό έτος για τα άτομα με αναπηρίες, η κήρυξή του άρχισε με γιορτές και πανηγύρια και το κλείσιμό του τελειώνει πάλι με γιορτές και πανηγύρια, μακριά από τα άτομα με αναπηρίες και τις ανάγκες τους.

Η Εθνική Επιτροπή για τα άτομα με αναπηρίες που συγκροτήθηκε, έμεινε στα χαρτιά και καμία δραστηριότητα δεν επέδειξε. Αποτελεί διακοσμητικό όργανο του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η πρόληψη της αναπηρίας πρέπει ν� αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη της πολιτείας (ενημέρωση ζευγαριών για την ανάγκη προγεννητικού ελέγχου, δημιουργία των αναγκαίων δομών για προγεννητικό έλεγχο, ασφαλές οδικό δίκτυο, εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, ενημέρωση για υγιεινό τρόπο διαβίωσης), όπως, επίσης, η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για φυσική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των αναπήρων.

Τμήμα Υγείας