Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/05/2011

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στον Flash 96» (Β.Koκορίκος)

Για τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ «Flash 96» (Β.Koκορίκος), για τις  εξαγγελίες του κ. Σαμαρά, προέδρου της ΝΔ, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Η βασική πρόταση του κ. Σαμαρά αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας με νέα φορολογικά μέτρα. Ποια η άποψη σας;

Προτού ο κύριος Σαμαράς πει τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, για να είναι πειστικός και αξιόπιστος πρέπει να κάνει μια γενναία και έμπρακτη αυτοκριτική για την διακυβέρνηση Καραμανλή, της οποίας υπήρξε  Υπουργός και φέρει μεγάλες ευθύνες για τα σημερινά χάλια. Για μερικές από τις κακοδαιμονίες που έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και την ελληνική κοινωνία στα όρια της παράκρουσης και της κατάθλιψης, έχουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τεράστιες ευθύνες.

Στις προτάσεις Σαμαρά δεν ειπώθηκε τίποτα για το πώς μπορεί να περιοριστεί η κρατική σπατάλη που τρέφει το πελατειακό κράτος. Ούτε προτάσεις για το πώς θα περιοριστεί η συστημική διαφθορά, η οποία κοστίζει στην Ελλάδα 20 δις ευρώ το χρόνο. Δεν ειπώθηκε τίποτα, για το πώς θα μειωθούν οι τεράστιες ανισότητες που συνοδεύονται από ένα έλλειμμα κοινωνικού κράτους.

Πώς να επανεκκινήσει η ριμάδα η οικονομία, όταν και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ δεν αξιοποιούνται οι πόροι δημοσίων επενδύσεων και οι κοινοτικοί πόροι και επιπλέον έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που δεν μπορεί να υποστηρίξει την ηλεκτρονική υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την πολυνομία και την γραφειοκρατία να ανθεί η διαφθορά.

Αν εφαρμοζόταν οι προτάσεις Σαμαρά για την μείωση της φορολογίας των κερδών σε μια Ελλάδα που έχει 7% λιγότερα φορολογικά έσοδα  από το μέσο όρο στην ευρωζώνη και που πληρώνουν οι έντιμοι, τα «κορόιδα», οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και δεν πληρώνουν οι πλούσιοι, τότε θα είχαμε και μείωση φορολογικών εσόδων και κατ΄ επέκταση αύξηση του ελλείμματος και αύξηση της ανισότητας στην κατανομή των βαρών.

Εκτός αν μας υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ανάπτυξη 20-30% και προστεθεί στο ανέκδοτο της μείωσης του ελλείμματος σε 1,5 χρόνο.

-    Η πρόταση Σαμαρά ισχυρίζεται ότι μπορεί σε 3 χρόνια να μειώσει το έλλειμμα στο 1%.

Αν κρίνουμε από το πώς νοικοκυρεύει τα οικονομικά του δικού του κόμματος τότε ασφαλώς κι αυτό δεν είναι πειστικό. Στη ΝΔ, χρωστάνε τις εισφορές του κράτους για τα επόμενα 10 χρόνια σε διάφορες τράπεζες.  Είναι ενδεικτικό του τρόπου που χειρίστηκαν τα φορολογικά έσοδα και ξόδεψαν και τις δαπάνες.

Βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε κα με τα νέα μέτρα που έρχονται για τον εξής απλό λόγο:

Στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ έχουμε δαπάνες το ίδιο υψηλές, αν όχι υψηλότερες με την ευρωζώνη, χωρίς να έχουμε υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος και έχουμε φορολογικά έσοδα περίπου 17 δις ευρώ ετησίως λιγότερα από την ευρωζώνη. Γιατί πολύ απλά ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και δεν πληρώνει φόρους και επιδοτείται από το κράτος και μερικοί απʼ αυτούς που τα «παίρνουν», «παρκάρουν» τα χρήματα και στην Ελβετία. Υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις να πηγαίνουν υπέρ των ισχυρών ή των πολύ ισχυρών. Γι αυτά δεν άκουσα τον κ. Σαμαρά να λέει κάτι.

H τάση στην Ευρώπη υπό την πίεση της νεοφιλελεύθερης συνταγής είναι για συμπίεση του κοινωνικού κράτους, μείωση των μισθών κι ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Απλώς στην Ελλάδα σʼ αυτά είμαστε πρωτοπόροι, με ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, κι έχουμε και υψηλά ελλείμματα και χρέη. Κάποια τίναξαν την μπάνκα του Δημοσίου στον αέρα και την ίδια ώρα άφησαν μια οικονομία να αποσαθρώνεται στηριζόμενη στα δανεικά και την κατανάλωση. Όσο η ΝΔ λέει έγκλημα η απογραφή αλλά ευθύνεται μόνο ο Αλογοσκούφης και όχι ο Καραμανλής δεν θα πείσει κανέναν. Κανένας δεν «φάει το παραμύθι» για την απογραφή, που ήταν προεκλογική δέσμευση και κανένας δεν πρόκειται να πεισθεί από τις νέες εξαγγελίες της ΝΔ, όπως και κανένας σήμερα δεν πιστεύει ότι για το μνημόνιο και την αδιέξοδη πολιτική ευθύνεται μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου και όχι ο κ. Παπανδρέου.

-    Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να κάνουν προτάσεις-εισηγήσεις για το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και δεν κάνει. Όχι για το τι μέτρα θα πάρει αν και όταν γίνει κυβέρνηση.

Επειδή ο κόσμος έχει μπουχτίσει με τις γενικούρες όλων μας, κάθε πρόταση που αφορά την οικονομία θα πρέπει να συνοδεύεται από κοστολόγηση, από χρονοδιάγραμμα κι από ρεαλιστική εκτίμηση των επιπτώσεων εφαρμογής.

-    Η πρόταση στο χαρτί είναι όμως κάτι εύκολο. Η υλοποίηση είναι το δύσκολο. Για παράδειγμα η πρόταση Σαμαρά για τα αυθαίρετα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ούτε καν τακτοποίηση και καμία αναφορά γιʼ αυτά που είναι χτισμένα στα δάση. Μόνο για τα αυθαίρετα στους αιγιαλούς, έθεσε εξαίρεση. Όσον αφορά το από εδώ και πέρα «απαγορεύεται» είναι το «κερασάκι στην τούρτα».

Για να ξεφύγουμε από τα δόκανα της κρίσης και της χρεωκοπίας και να βγούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και ορθής αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, χρειάζεται να καταπολεμηθεί η ανομία που στηρίζεται στην αυθαιρεσία. Απαιτείται γενναία αυτοκριτική και αυτοκάθαρση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που δεν πείθουν. Γι αυτό και τα δύο απαξιώνονται.

Όταν κάποιος έχει προκαλέσει μια βαριά ασθένεια στον «ασθενή», δηλαδή τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να φορέσει ξαφνικά την λευκή μπλούζα του γιατρού και να πει «ήρθα να σε σώσω».

Το κύρος της ΝΔ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το κύρος μιας  κακής κυβέρνησης που φθείρεται διαρκώς. 

To Γραφείο Τύπου