Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/05/2011

Περιοδεία του Πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Κω - Αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μια πολιτική που βουλιάζει την οικονομία, ξεπερνώντας το ίδιο το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Χθες, όμως, φτάσαμε σε φαινόμενα που θυμίζουν δυστυχώς άλλες εποχές. Είχα επισημάνει ότι η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου εξελίσσεται στην πιο δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Μετά τα χθεσινά επεισόδια,  δυστυχώς η κυβέρνηση Παπανδρέου εξελίσσεται και σε μια αυταρχική, επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έπρεπε επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει απαντήσεις. Διότι η δυνατότητα της ενημέρωσης δεν περιορίζεται πια, όπως τα παλιά χρόνια, στην ΥΕΝΕΔ. Υπάρχει το διαδίκτυο. Υπάρχουν εικόνες. Υπάρχουν ντοκουμέντα και αναπάντητα ερωτηματικά. Πως είναι δυνατόν σήμερα να βρίσκονται τόσοι άνθρωποι στο νοσοκομείο από απρόκλητες επιθέσεις ανδρών των ΜΑΤ; Εμείς καλούμε τους πολίτες, απέναντι σε αυτή την ωμή βία, να μην απαντήσουν με βία. Να προτάξουν το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία. Να προτάξουν το δημοκρατικό δικαίωμα της παρέμβασης των πολιτών και του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις. Απέναντι σε αυτή τη γενικευμένη κρίση, που είναι κρίση οικονομική, κοινωνική και πολιτική και απέναντι στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να δώσει απαντήσεις. Υπάρχουν δυο δρόμοι: Η γενίκευση του κοινωνικού χάους και της τυφλής βίας και ο δημοκρατικός δρόμος. Εμείς, εξαρχής υπεραμυνόμαστε του δημοκρατικού δρόμου και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει δημοκρατική διέξοδο στην κρίση, προσφεύγοντας στη λαϊκή ετυμηγορία. 

Βεβαίως, σήμερα είχα τη δυνατότητα να βρεθώ και στο νησί της Κω και να αντιμετωπίσω από πρώτο χέρι τα συσσωρευμένα προβλήματα. Τόσο σε ότι αφορά στους τομείς του κοινωνικού κράτους και των υπηρεσιών, όσο όμως και συνολικά στην πραγματική οικονομία. Μαγαζιά κλείνουν, μικρομεσαίοι στενάζουν, το νοσοκομείο της Κω έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Και αναρωτιέται κανείς: Πού είναι αυτός ο υπεράριθμος και διογκωμένος δημόσιος τομέας, όταν για 100.000 κατοίκους υπάρχει μονάχα μια καρδιολόγος και ένας παιδίατρος. Το ΙΚΑ στο νησί, ενώ έχει μια εξαιρετικά πλήρη εγκατάσταση ακτινολογικών μηχανημάτων, στερείται δυνατότητας εξυπηρέτησης των πολιτών, ακριβώς διότι δεν υπάρχει ο ένας χειριστής που χρειάζεται και στέλνει τους ασθενείς σε ιδιωτικά ιατρεία, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος στο ίδιο το ασφαλιστικό ταμείο. Η Κως όμως, πέρα από το ότι είναι του νησί του Ιπποκράτη και στερείται στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης για τους κατοίκους της, είναι και ένα νησί που αποτελεί μοντέλο του μαζικού τουρισμού που δεν αφήνει στην πραγματική οικονομία. Ένα μοντέλο στρεβλής ανάπτυξης. Πράγματα, τα οποία οφείλουμε να διορθώσουμε, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της κρίσης. Συνομίλησα με το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμαρχο,  τους επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου και θα έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να ανταλλάξουμε σκέψεις με τους κοινωνικούς φορείς.

Ο κατήφορος είναι μεγάλος και δεν έχει τελειωμό. Το  μνημόνιο έχει αποτύχει. Έχει αποτύχει για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί έχει στο DNA του την ύφεση και δεύτερον, γιατί έχει στο DNA του την κοινωνική αδικία. Δεν βγαίνεις από την κρίση με ύφεση. Δεν βγαίνεις από την κρίση αναπαράγοντας την κοινωνική αδικία. Οι επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά αποδείχθηκαν καταστροφικές. Ο πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα σε ναυάγιο και τώρα καλεί σε συναίνεση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την  κρίση. Τι είδους συναίνεση; Να πηδήξουμε όλοι μαζί οι ναυαγοί στη θάλασσα και να πνιγούμε συναινετικά; Δεν μπορείς να έχεις συναίνεση σε μια τέτοια επιλογή. Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να επιχειρήσει την εφαρμογή σχεδίων οικονομικής τρομοκρατίας. Να μη διανοηθεί να επιχειρήσει σχέδια προκειμένου να ψηφιστούν, τόσο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, όσο και το ακόμα πιο επώδυνο και τρισχειρότερο στο ίδιο το μνημόνιο, το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, δηλαδή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Να μην τολμήσει να επιχειρήσει σχέδια οικονομικού εκφοβισμού σε συνεργασία βεβαίως και με την τρόικα σε ότι αφορά την δόση του δανείου που τεχνητά ακούμε κάποια σενάρια. Τεχνητά θα καθυστερήσουν  ώστε να δημιουργήσουν κρίση πανικού για να αποδεχθεί η κοινωνία μέτρα που θα οδηγήσουν στον ολοκληρωτικό ενταφιασμό εργασιακών δικαιωμάτων, κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αλλά και κυρίως του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος. Δεν μπορεί άλλο να παρακάμπτεται το σύνταγμα. Δεν μπορεί άλλο να στραπατσάρεται η ίδια η Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, αν θέλει, έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει αν ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός προχθές στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συναινεί στα σχέδια του. Μπορεί να το διαπιστώσει. Εμείς έχουμε επανειλημμένως καλέσει σε δημοψήφισμα για το Σύμφωνο για το Ευρώ αλλά ο πρωθυπουργός αρνείται και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται.

To Γραφείο Τύπου