Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΝ, Δ. Βίτσα, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Ν. Παπαδημητρίου)

-    Θα πάμε και στα όσα είπε η κυβέρνηση και διάφορα στελέχη της για τον ΣΥΝ, θα ήθελα πρώτα να δούμε το γενικό κ. Βίτσα. Είναι μια εποχή κατά την οποία η τρόικα ζητά νέα καταπιεστικά μέτρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει χάσει τη δυνατότητα πολιτικής διεύθυνσης, όπως ομολόγησε και κορυφαίος υπουργός της, έστω και αν αναδιπλώθηκε στη συνέχεια και χθες σε μια μάλλον ήσυχη και μικρή πορεία, η αστυνομία προέβη σε πράξεις πρωτοφανούς  αγριότητας,  όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα σχετικά βίντεο. Εσείς συνδέετε όλα αυτά τα γεγονότα;

Υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για ότι γίνεται αυτή την περίοδο στη χώρα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τις τελευταίες 3 μέρες,  έχουμε μια αλληλουχία γεγονότων που διαμορφώνουν  ένα πολύ εκρηκτικό πολιτικό κλίμα  που η κυβέρνηση είτε κύκλοι μέσα στην κυβέρνηση το στηρίζουν. Αυτό το κλίμα  αξιοποιείται και από δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει ή  να μεταστρέψει  την προσοχή του κόσμου από τα κύρια προβλήματα. Όλα τα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια.  Από τη στυγερή δολοφονία του  44χρονου Κάνταρη, τη στυγερή δολοφονία του νεαρού από το Μπαγκλαντές που δεν γνωρίζουμε καν το όνομά  του, μέχρι και τη στοχευμένη επίθεση που έγινε χθες  ενάντια σε μια από τις πιο ειρηνικές  και μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία διαμορφώνουν ένα κλίμα που πρέπει με αποφασιστικότητα, ηρεμία, ψυχραιμία, αλλά και με αταλάντευτη πολιτική βούληση να το αντιμετωπίσουμε.

Εμείς λέμε πως αυτά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ενάντια στα κοινωνικά εργασιακά δικαιώματα, στη δημοκρατία είμαστε σίγουροι, και προετοιμάζαμε τον ελληνικό λαό, ότι θα συνοδευτούν από  άγρια καταστολή και έντονο αυταρχισμό. Αλλά πραγματικά δεν υπολογίζαμε την ένταση που με σχεδιασμό πήρε η χθεσινή κατάσταση, η οποία οδήγησε το Γιάννη Κ.  στην εντατική μονάδα θεραπείας του Κρατικού  Νίκαιας με κίνδυνο της ζωής του  και με πολλούς διαδηλωτές, ξέρετε ότι υπάρχουν άλλες 3 περιπτώσεις αρκετά σοβαρές, ευτυχώς οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο και δεκάδες τραυματίες στη χθεσινή διαδήλωση.

-    Για την κυβέρνηση όμως υπάρχει και πάλι ένοχος  και αυτός δεν είναι άλλος από τον ΣΥΝ και παραθέτω σημερινές δηλώσεις. Πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τη βία ενώ ο κ. Μπεγλίτης, σε μια στιχομυθία που είχε το πρωί με τον κ. Λαφαζάνη στη βουλή, υπαινίχθηκε ότι  ο ΣΥΝ εύχεται να έχουμε νεκρούς, ως επιβεβαίωση της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, σε αυτές τις δηλώσεις να προσθέσω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε και την παρουσία του Παναγιώτη  Λαφαζάνη και της Ηρούς  Διώτη  στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Σε αυτά όλα, πώς απαντά ο ΣΥΝ, κ. Βίτσα;

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να σωθεί, παίρνει πολύ επικίνδυνους επικοινωνιακούς δρόμους. Δεν βγάζει κανένα συμπέρασμα για την πολιτική της, η οποία οδηγεί την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, πραγματικά σε μια καταβαράθρωση και των εισοδημάτων αλλά και των δικαιωμάτων αλλά προσπαθεί με τον πιο βδελυρό τρόπο να αντιστρέψει την αλήθεια. Παρακολουθώ πια ένα παραλήρημα, τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και κυβερνητικών παραγόντων ενάντια στο Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τον ΣΥΝ. Ήδη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε στα ασύστολα ψεύδη, μέσα στη βουλή  για το τι έγινε χθες και από πού διακινείται αυτή η βία. Η βία διακινείται και αν θέλετε εδράζεται στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία ενδυναμώνει ακραίες, ακροδεξιές  φωνές. Το τρομερό με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Ηρώ  Διώτη είναι ότι δεν βρίσκονταν καν εκείνη την στιγμή  στο νοσοκομείο, στο οποίο φυσικά και πήγαν για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση τους  στον βαριά τραυματισμένο διαδηλωτή. Υπάρχει δε και η δήλωση του διευθυντή της κλινικής  του νοσοκομείου, ο οποίος  τόνισε ότι επεισόδια δεν έγιναν εκτός από κάποιες φραστικές  αντιπαραθέσεις μεταξύ των συγγενών και του αστυνομικού Διευθυντή. Ο κύριος Πεταλωτής ανέλαβε το θλιβερό καθήκον να μεταφέρει, μέσω των ΜΜΕ  όσα ηλίθια, υποβολιμαία, νεογκεπελίστικα  είναι τα περί μελών του ΣΥΝ με κονκάρδες και τα λοιπά.

-    Τη στιγμή που όπως και σεις είπατε  η κυβέρνηση είναι αυτή που με τα μέτρα της  έσπειρε τις θύελλες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι ως κοινωνία.

Η κυβέρνηση στρώνει κόκκινο χαλί  για να υποδεχθεί αυτή τη στιγμή την τρόικα και συγχρόνως  ηθικά «οπλίζει» αντιδημοκρατικούς θύλακες με σιδερένια και  αιχμηρά αντικείμενα  για τα οποία μίλησαν και οι γιατροί που περιέθαλψαν και προσπαθούν να σώσουν τη ζωή του Γιάννη Καυκά, ενάντια στο λαό που υποφέρει. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που για άλλη μια φορά σημαίνουν ότι η Ελλάδα που υπέφερε θα υποφέρει περισσότερο και η «Ελλάδα» και οι δανειστές της που πλούτιζαν θα πλουτίζουν ακόμα περισσότερο.

To Γραφείο Τύπου