Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/05/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο και τη βία στα γήπεδα, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που  παραχώρησε ο Τάσος Κουράκης Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄Θεσ/κης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από τις επιπτώσεις των περικοπών και της εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών δεν έχει ξεφύγει ο αθλητισμός.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο λειτουργεί μέσα σε ένα αδιαφανές πλέγμα μεγάλων και μικρότερων συμφερόντων. Με την ανοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και παλιότερα της Νέας Δημοκρατίας, μετά από αλλεπάλληλες σκανδαλώδεις χαριστικές ρυθμίσεις, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε πεδίο αυθαιρεσίας, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, διακίνησης μαύρου χρήματος, επιλεκτικής εφαρμογής των νόμων, χαρακτηρίζεται δε από αναξιοπιστία και ανισοτιμία. Επιπλέον, με την απελευθέρωση του αθλητικού τζόγου που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παραδίδεται ολοκληρωτικά στους εμπόρους του αθλητισμού.

Τα βαθύτερα αίτια της βίας στα γήπεδα μπορεί να βρίσκονται στις  κοινωνικές συνθήκες, την ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια των νέων, ωστόσο βρίσκει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις μέσα στα γήπεδα λόγω των όρων λειτουργίας του και των σχέσεων των ΠΑΕ με μερίδα οπαδών.

Τη φετινή χρονιά, με την εκκρεμότητα των ανοικτών φακέλων της UEFA για τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου και τις συνθήκες αδιαφάνειας κάτω από την οποία εξελίχθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων, πέφτει ακόμα πιο βαριά η σκιά της αναξιοπιστίας και της δικαιολογημένης αμφισβήτησης και καχυποψίας της φίλαθλης κοινής γνώμης προς τους εμπλεκόμενους φορείς. Η στάση της αθλητικής ηγεσίας δείχνει ατολμία, έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής, έως και συνενοχή. Ειδικότερα οι φίλαθλοι του Ηρακλή έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται έτσι.        

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην χώρα μας έχει εκφυλιστεί, δεν θέλει και δεν μπορεί να αυτοκαθαρθεί. Απαιτούνται ριζικά μέτρα τα οποία θα θίξουν την οικονομική βάση επάνω στην οποία στηρίζεται το σάπιο ποδοσφαιρικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατʼ επανάληψη προτείνει μεταξύ άλλων:

•    Πλήρη οικονομικό και οργανωτικό διαχωρισμό του ερασιτεχνικού από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ενίσχυση του πρώτου παράλληλα, με μέτρα εκδημοκρατισμού 

•    Διακοπή κάθε κρατικής χρηματοδότησης στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες

•    Επαναφορά του ΟΠΑΠ σε δημόσιο έλεγχο και αποκλεισμό των ελληνικών αγώνων από τα δελτία του

•    Προστασία των φιλάθλων και Θεσμοθέτηση του Συνηγόρου των φιλάθλων

•    Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Διαιτησίας και μέτρα για να σταματήσει η ασυδοσία των manager

•    Αυστηροποίηση των ποινών για ομάδες και παράγοντες που υποθάλπουν τη βία

•    Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις στις ομάδες όταν παίκτες συλλαμβάνονται ντοπαρισμένοι

•    Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας κλπ

•    Δημιουργία μόνιμης Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής  Ελέγχου για την διαφάνεια την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και την τήρηση της νομοθεσίας.

•    Στα πλαίσια αυτής της Επιτροπής πρέπει να επανεξεταστεί η περίπτωση του Ηρακλή για να μη χρησιμοποιείται ως η προμετωπίδα της υποτιθέμενης κάθαρσης στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και εξιλαστήριο θύμα για να κουκουλωθούν οι ανομίες της ΕΠΟ και των μεγαλομετόχων των  ΠΑΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου, έτσι όπως εφαρμόζεται και αποτελεί ασπίδα των αυθαιρεσιών, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι υπεράνω των νόμων και του Συντάγματος της χώρας.

Αμφισβητούμε το σημερινό μοντέλο επαγγελματικού ποδοσφαίρου και προκρίνουμε τα μοντέλα συμμετοχής και λαϊκής βάσης που βλέπουμε να εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες και μάλιστα στο πιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Στις συνθήκες της κρίσης, όταν όλες οι ελληνικές ομάδες θα αντιμετωπίσουν δομική αδυναμία βιωσιμότητας, η πρότασή μας μπορεί να αποτελέσει σωτηρία για ιστορικές ομάδες, για ανάδειξη νέων μορφών συλλογικοτήτων στον αθλητισμό και αφετηρία για απεμπλοκή τους από τα σημερινά δεσμά της εμπορευματοποίησης.  

To Γραφείο Τύπου