Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2003

Η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Η Ν.Δ. επιχειρεί να νομιμοποιήσει την πραγματικότητα που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Ν.Δ. για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών είναι υποκριτική και έχει προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, θα πρέπει να κλείσουν αφού λειτουργούν παράνομα σε σχέση με το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει «η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με πλήρη αυτοδιοίκηση».

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Κάνει σαν να μην γνωρίζει ότι με δική της ευθύνη τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα. Δεν τους επιβάλλει καν ούτε τα μεγάλα πρόστιμα που προβλέπονται για κάθε διαφήμισή τους.

΄Οσο για τη Ν.Δ. επιχειρεί να νομιμοποιήσει την πραγματικότητα που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Αυτό που χρειάζεται η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η ολόπλευρη στήριξη των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ελεύθερη πρόσβαση σ΄ αυτά. Η αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Αντ’ αυτών, οι δαπάνες για την εκπαίδευση τοποθετούν την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αντί της επίλυσης αυτών των προβλημάτων, προσπαθούν να μεταβιβάσουν το κόστος της εκπαίδευσης στις οικογένειες.

To Γραφείο Τύπου