Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/05/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσα στο Ρ/Σ «Κανάλι 1 Πειραιά»

-    Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες μέρες, μόνο χαμόγελα δεν μπορούνε να μας δώσου , το καμπανάκι έχει χτυπήσει. Το θέμα είναι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ερμηνεύσει γιατί φτάσαμε ως εδώ, ώστε παράλληλα να μπορούνε να προτείνουνε πως μπορούμε να ξεφύγουμε και να μην χειροτερέψουνε τα πράγματα κ. Βίτσα;

Το κέντρο της Αθήνας δυστυχώς και η Αθήνα συνολικά παρουσιάζει πολύ κακή εικόνα και αν θέλετε υπάρχουν περιπτώσεις που η ζωή έχει γίνει αβίωτη όχι απλά τις τελευταίες μέρες που είχαμε εξάρσεις βίας,  αλλά εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμείς έχουμε επανειλημμένα επισημάνει  ότι η Αθήνα ως ένα μητροπολιτικό κέντρο  συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία μιας αβίωτης ζωής . Από τα προβλήματα του περιβάλλοντος , των μεταφορών, των βασικών λειτουργιών της ζωής όπως  εκπαίδευση ,αθλητισμός , πολιτισμός  ως τις συνθήκες ασφάλειας της ζωής των κατοίκων. Χρειάζονται δραστικές αλλαγές . Οι κυβερνήσεις που πέρασαν όχι απλώς υπολήφθηκαν στο να αναλάβουνε τις ευθύνες τους γι αυτά τα πράγματα, αλλά αξιοποιούν ή προσπαθούν να αξιοποιήσουνε αυτή την υπαρκτή κατάσταση  προς κυβερνητικό ή αντιπολιτευτικό όφελος. Αυτό για μας όπως καταλαβαίνεται είναι εντελώς απαράδεκτο.

-    Πάντως είναι άξιο  εντύπωσης πως κάθε φορά που έχουμε μικρά ή μεγάλα επεισόδια η κυβέρνηση στοχοποιεί το  ΣΥΝ…..

Είναι μια καραμέλα η οποία όμως έφτασε χθες στο επίπεδο της αθλιότητας  με όσα ακούστηκαν στη Βουλή  αλλά και όσα ακούστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος ανέλαβε το θλιβερό ρόλο να μεταφέρει ασύστολα ψεύδη με μια νεογκεμπελίστικη τακτική.

-    Ασύστολα ψεύδη είναι ποια κατά την άποψη σας ;

Ασύστολα ήταν τα ψεύδη του κ. Μπεγλίτη, ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο σε σχέση με τον πολιτικό διάλογο τον εντός και εκτός Βουλής και βεβαίως τα ασύστολα ψεύδη ότι βουλευτές και μέλη του ΣΥΝ δημιούργησαν επεισόδια και ταραχές στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας .

-    Ήτανε όμως δύο βουλευτές του κόμματος σας εκεί.

Δύο βουλευτές του κόμματος μας πήγαν για να συμπαρασταθούν και να εκφράσουν τη συμπαράσταση του κόμματος μας  και να ενδιαφερθούν για την υγεία του Γιάννη Κ. ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τα ΜΑΤ υπό την κάλυψη , την ηθική κάλυψη αν θέλετε , της ίδιας  κυβέρνησης . Μάλιστα εμείς εχθές ζητήσαμε να δοθούν οι ηχογραφημένες εντολές από το κέντρο διοίκησης  προς τα ΜΑΤ  για να δούμε τι ακριβώς έγινε. Η ανθρωπιστική δηλαδή πλευρά του πράγματος  πήγε να μεταβληθεί από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου σε παρουσία και παρότρυνση επεισοδίων, ενώ ο κ. Ρούπας όπως ξέρετε διευθυντής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, είπε ότι επεισόδια δεν έγιναν αλλά ότι υπήρχαν φραστικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους συγγενείς και στον αστυνομικό διευθυντή. Το «χαριτωμένο» με συγχωρείται του πράγματος,  είναι ότι εκείνη τη στιγμή ούτε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  ούτε η Ηρώ Διώτη ήταν στο νοσοκομείο.

-    Μάλιστα. Κύριε Βίτσα εκτιμάει ο ΣΥΝ και κατʼ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται υπό κατάσταση   πανικού και χάους  και όπως είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος  είναι μια κυβέρνηση άτολμη, φοβική και αναποτελεσματική μπορεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις; Γιατί αν “ω μη γένοιτο”  ο τριαντάχρονος δεν πάει καλά θα έχουμε σοβαρά προβλήματα.

Καταρχήν να ευχηθούμε να αναρρώσει. Η κυβέρνηση έχει βάλει τον εαυτό της σε μια διατεταγμένη υπηρεσία  κάτω από το γενικό πολιτικό πλαίσιο που προωθεί με συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία συνδυάζονται με ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.

-    Όμως υπάρχουνε μέσα στην κυβέρνηση φωνές όπως του κ. Παναγιωτακόπουλου ο οποίος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να φύγουν όλοι αυτοί που είναι “ yes men” και να αντικατασταθούν με έμπειρα στελέχη. Αυτό λέει πολλά νομίζω.

Αυτό λέει πολλά σε επίπεδο κυβερνητικό  η πολιτικών  οργάνων του ΠΑΣΟΚ . Για μας πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να ανατραπεί η πολιτική της.

-    Άρα θέλετε εκλογές; Γιατί αλλιώς δεν πέφτει η κυβέρνηση.

Με δημοκρατικό δρόμο θα γίνει αυτό. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι οι εκλογές δεν είναι μπαμπούλας. Είναι αν θέλετε καλοδεχούμενος  και απ τη στιγμή που λέμε να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση  βεβαίως θεωρούμε ότι η πολιτική της μπορεί να ανατραπεί και με δημοψήφισμα αλλά μπορεί να ανατραπεί και με εκλογές . Και δεν πάμε μόνο στο παλιό του 2009 «άλλα έλεγε ο κ. Παπανδρέου τότε, άλλα έκανε μετά », αλλά λέμε ότι τώρα η κυβέρνηση  πάει να υπογράψει ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο, το οποίο θα ισχύει δεκαετίες μετά από την υπογραφή του. Έχει δικαίωμα για κάτι τέτοιο;

-    Εννοείτε για τη νέα βοήθεια που ζητάμε να πάρουμε.

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένας μόνιμος μηχανισμός στην Ε.Ε., αλλάζει ακόμα και η Συνθήκη της Λισαβόνας και επιδιώκεται η λιτότητα σε επίπεδο Ευρώπης και πρώτα και κύρια σε χώρες του Νότου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία και την Ιταλία, για πάρα πολλές δεκαετίες. Άρα, αν μείνει αυτή η κυβέρνηση, αυτή την πολιτική θα έχουμε στην χώρα. Πρέπει να φύγει, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση για να αλλάξει και η πολιτική.

-    Χθες ο κ. Σαμαράς παρουσίασε το Ζάππειο ΙΙ, τις οικονομικές προτάσεις και φαίνεται ότι σε ορισμένα πράγματα συμφώνησε και η κυβέρνηση…

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Σαμαράς, αν θέλετε, θα έδειχνε το άλλο πρόσωπο του Ιανού, μια και ο Ιανός είχε δύο πρόσωπα, το ένα ήταν της ειρήνης και το άλλο του πολέμου. Αλλά ακολουθούν την ίδια βάση πολιτικής. Αυτό που εμείς εννοούμε νεοφιλελευθερισμό. Άρα, σε πολλά ζητήματα στα ίδια θα καταλήγουν. Το γεγονός ότι  χρησιμοποιούν διαφορετική ορολογία ή διαφορετικές φράσεις, δε σημαίνει ότι δεν επιδιώκουν το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, στηρίζουν το σύνολο του προγράμματός τους, το σύνολο της πολιτικής τους σε δύο πράγματα. Το ένα είναι η αύξηση των κερδών των τραπεζών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ελληνικών και ξένων και το δεύτερο στη βαθιά αντίληψη ότι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μας ενδιαφέρει και επάνω σʼ αυτό να καταδικάσουμε την κοινωνία είναι το δημόσιο χρέος. Εμείς στηρίζουμε την αντίληψή μας πάνω στις κοινωνικές ανάγκες. Εξʼ αυτής της βάσης και του στόχου, ξεκινάμε διαφορετικά προγράμματα, τα οποία είναι σε πλήρη σύγκρουση.

-    Σήμερα η Καθημερινή έχει το βαρόμετρο της Public Issue όπου δείχνει ότι η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχει μικρύνει, αλλά δείχνει και κάτι άλλο. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές δεν θα είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εσείς εκτιμάτε ότι -και με δεδομένες και τις παραινέσεις της Ευρώπης που λένε περί ανάγκης συναίνεσης στην Ελλάδα των μεγάλων κομμάτων- υπάρχει βάση να υπάρξει συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων στη βάση ενός μίνιμουμ οικονομικού προγράμματος;

Από άποψη σεναρίων υπάρχει βάση για την ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης, ενός μεγάλου συνασπισμού των δυο μεγάλων κομμάτων για ένα ορισμένο χρόνο, υπάρχει βάση ένα από αυτά τα κόμματα με μικρότερα κόμματα να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ποια κυβέρνηση θα έχουμε, αλλά τι είδους κυβέρνηση θα έχουμε και με ποιο πρόγραμμα αυτή η κυβέρνηση και με ποιες βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις θα προχωρά. Στο βαθμό λοιπόν η πολιτική που ασκείται σήμερα οδηγεί σε περικοπές των μισθών και των συντάξεων, σε ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας γης, νομίζουμε ότι δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού, ούτε το μέλλον του. Η προσπάθεια πρέπει να είναι σκληρή αλλά να οδηγεί σε κοινωνικό όφελος. Σήμερα γίνεται μια σκληρή προσπάθεια ενάντια στο κοινωνικό όφελος και αυτό είναι το βασικό.

-    Πριν αρκετό καιρό ο κ.Αλαβάνος είχε στείλει μια επιστολή και μιλούσε για κοινή δράση των κομμάτων της αριστεράς κατά του μνημονίου. Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κοινή δράση της αριστεράς και βάζω μέσα και το ΚΚΕ. 

Το Ιούλιο του 2010 η ΚΠΕ του ΣΥΝ έκανε αυτή την πρόσκληση και μάλιστα λέγαμε τότε και το λέμε και τώρα ότι βάση αυτή της ενότητας, της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων, των αριστερών σοσιαλιστών που ξεμπλέκουν από  το ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής οικολογίας μπορεί να είναι ένα ελάχιστο πρόγραμμα το οποίο όμως θα πολλαπλασιάζει τη δύναμή του. Αυτό πρέπει να έχει πέντε κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η απεμπλοκή από το μνημόνιο. Η δεύτερη είναι η αναδιανομή του πλούτου. Η τρίτη το αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο την απασχόληση και την κοινωνική φροντίδα και προστασία του περιβάλλοντος. Η τέταρτη είναι οι διεθνείς συμμαχίες για την ανατροπή της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Η πέμπτη είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, περίοδος χάριτος και χαμηλά επιτόκια, τα ίδια με το οποία η ίδια η ΕΚΤ δανείζει τις ιδιωτικές τράπεζες. Σε αυτή τη βάση νομίζουμε ό τι μπορεί να προχωρήσει ένα πρόγραμμα και συγκροτείται μια κοινωνική συνεργασία και πρέπει να διαμορφωθεί και μια πολιτική.

-    Η δημοσκόπηση πάντως της Καθημερινής αν προσθέσουμε τα ποσοστά της αριστεράς, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και αν εντάξουμε σε αυτά και τους Οικολόγους είναι ένα ποσοστό γύρω στο 25%. Αυτό βέβαια δεν είναι εκλογικό αλλά δημοσκοπικό, ωστόσο δείχνει μια δυναμική, η οποία χάνει γιατί υπάρχει πολυδιάσπαση.

Εμείς χρειαζόμαστε και γιʼ αυτό εργαζόμαστε στον ΣΥΝ έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγεί από τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων είναι η πολυδιάσπασή τους, στο ότι η λύση είναι η ενότητά τους. Κάθε πρόταση περί ενότητας είναι σωστή. Η ιδέα της ενότητας είναι αυταξία, δηλαδή έχει από μόνη της αξία και σʼ αυτή τη βάση πρέπει να οικοδομήσουμε. Μια τέτοια ενότητα θα έχει πολύ μεγάλη δυναμική γιατί παρά τις διαφορές μας όλοι δουλεύουμε προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

To Γραφείο Τύπου