Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/05/2011

Σενάρια συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Μετά τις σαρωτικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην περιφέρεια Θεσσαλίας και την πλήρη αλλαγή του σχολικού χάρτη και στους 4 νομούς, πληθαίνουν οι φήμες και τα σενάρια για επερχόμενη συγχώνευση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με αυτά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα πλέον επικρατή σενάρια είναι είτε να απορροφηθεί το Παν/μιο της Στ. Ελλάδας υπό τον τίτλο του Παν/μίου Θεσσαλίας, είτε να συγχωνευτούν το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία με αυτό των Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Βόλου.

Τυχόν συγχώνευση των δύο Ανωτάτων Ιδρυμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα των πολυκερματισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε 5 νομούς (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας).

Η επαλήθευση οποιουδήποτε από τα δύο σενάρια θα είναι καταστροφική για το ίδιο το μέλλον και την «επιβίωση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ήδη φέτος, πέραν των περικοπών στη χρηματοδότησή του, ελέω Μνημονίου, θα έχει μειωμένες πιστώσεις κατά 1 εκατομμύριο ευρώ –αντί για 7 εκατ. θα λάβει 6 εκατ. ευρώ, λόγω χρέους από το 2010.

Επειδή τα 6 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης για το 2011 φθάνουν οριακά για την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ, των εργολάβων φύλαξης και καθαριότητας και των ενοικίων.

Επειδή η συγχώνευση πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων χωρίς την αύξηση και έγκαιρη καταβολή της απαραίτητης χρηματοδότησης, υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ η περιστολή των δαπανών κατά 30% το 2010 και οι νέες περικοπές του 2011 απειλούν τη ζωτική λειτουργία των Ιδρυμάτων

ερωτάται η κ. Υπουργός:

Επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται ενδεχόμενο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αυτό της Στερεάς Ελλάδας και με ποια κριτήρια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Τάσος Κουράκης