Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/05/2011

Απάντηση της Κομισιόν για τους χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στο Λαύριο

Ν. Χουντής: Να παρέμβει ο εισαγγελέας στο ζήτημα των τοξικών αποβλήτων που βρίσκονται εντός του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

Ο τρόπος δημιουργίας των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, στην ανατολική Αττική (Λαύριο) και η επικίνδυνη καθυστέρηση ολοκλήρωσής τους,  καταδεικνύει περίτρανα την χρόνια έλλειψη σχεδιασμού, ακόμα και για τη διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής κ. Hahn στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.  Στην απάντηση του Επιτρόπου σημειώνεται ότι έχουν κατασκευαστεί ήδη 2 Χώροι Υγειονομικής Ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στην Ανατολική Αττική και πιο συγκεκριμένα εντός του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (Ο ένας έχει ολοκληρωθεί και «φιλοξενεί»  τοξικά εδάφη της περιοχής του Λαυρίου και ο άλλος που έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του, αλλά καρκινοβατεί η ολοκλήρωσή του). Από την απάντηση προκύπτει επίσης ότι η ανάγκη για την πραγματοποίηση του έργου είναι εξαιρετικά επείγουσα, για λόγους προστασίας της υγείας των πολιτών, καθώς πρέπει άμεσα να αποθηκευτούν οι εξαιρετικά επικίνδυνες, τοξικές  ουσίες. 

Πιο συγκεκριμένα ο έλληνας ευρωβουλευτής σε σχετική ερώτησή του τόνιζε τους κινδύνους από την ύπαρξη  «ιδιαίτερα επικίνδυνων τοξικών ουσιών όπως αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο», εστιάζοντας κυρίως στον  κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου του Κονοφάγου και στην ανάγκη να γίνει άμεσα η μεταφορά των τοξικών αποβλήτων στον ειδικά κατασκευασμένο υπόγειο χώρο» και ρωτούσε την Επιτροπή αν γνωρίζει τους λόγους που δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά και φύλαξη των επικίνδυνων τοξικών ουσιών και ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές; 

Στην απάντησή του Επίτροπου και στο  επισυναπτόμενο σε αυτήν ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι  ήδη έχει ολοκληρωθεί «η κατασκευή ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Ρυπασμένων Εδαφών (Χ.Υ.Τ.Ρ.Ε.)… Ουσιαστικά πρόκειται για την ενθυλάκωση εντός μιας μεμβράνης υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας, συνολικού όγκου 125.000μ3 ρυπασμένων εδαφών. Μετά το πέρας των εργασιών ο Χ.Υ.Τ.Ρ.Ε. στεγανοποιήθηκε και θα παρακολουθείται με επιστημονικά όργανα εσαεί». Συνεχίζοντας την απάντησή του αναφέρεται επίσης σε ένα νέο «ειδικό υπόγειο χώρο αποθήκευσης ειδικών αποβλήτων τα οποία για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατό να αναμειχθούν με τα ρυπασμένα εδάφη που αναφέρονται ανωτέρω»  και στον οποίο θα τοποθετηθούν εδικά απόβλητα  που  «αποτελούνται κυρίως από αρσενικούχες ενώσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές, και θα τοποθετηθούν σε ειδικά δοχεία, που επιτρέπουν την ασφαλή διάθεσή τους στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημαντικός όγκος αυτών των αποβλήτων βρίσκονται στο κτίριο «Κονοφάγου», ενός από τους πλέον ρυπασμένους βιομηχανικούς χώρους που έχουν εντοπισθεί διεθνώς»

Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο τρόπος δημιουργίας των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, στην ανατολική Αττική (Λαύριο) που όπως πληροφορούμαι δεν αποκλείεται να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα και από άλλα μέρη, αλλά και η ιδιαίτερη καθυστέρηση ολοκλήρωσής των έργων,  καταδεικνύει περίτρανα την χρόνια έλλειψη σχεδιασμού, ακόμα και για τη διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων!  Οι αρμόδιοι, αφού φρόντισαν να φτιάξουν ένα «πάρκο» με εκατοντάδες επισκέπτες όπως διατυμπανίζουν, θυμήθηκαν επιτέλους πως μέσα στο πάρκο ιδίως στο κτίριο Κονοφάγου, αλλά όχι μόνο σε αυτό, υπάρχουν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, που όχι μόνο αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τους επισκέπτες του πάρκου, αλλά που σε περίπτωση σεισμού κινδυνεύει ακόμα και η Αθήνα.  Από την μεριά μου, θα παραδώσω σε Εισαγγελέα, όλα τα έγραφα που έχω στη διάθεσή μου για να ερευνήσει το ζήτημα η Δικαιοσύνη».

To Γραφείο Τύπου