Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/05/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο σχέδιο νόμου: «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις»

«Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω την τοποθέτησή μου σχολιάζοντας όλα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Συμφωνώ κ. Πρόεδρε με την κρίση που πριν από λίγο κάνατε, ότι οι ισχυρισμοί και οι τοποθετήσεις πρέπει να βρίσκονται σε πλαίσια αρκούντως πολιτικά. Και δεν είναι κακό να υπάρχουν βαρύτατοι πολιτικοί χαρακτηρισμοί, αλλά όταν αυτοί οι χαρακτηρισμοί ξεπερνούν τη σφαίρα της πολιτικής και αγγίζουν τη σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου, τότε είναι προφανές ότι πρέπει αυτές οι καταγγελίες να είναι τεκμηριωμένες. Και εμένα με ενόχλησε η θεατρικότητα με την οποία ο κ. Καρατζαφέρης έδωσε τη δυνατότητα, την πάσα, στον κ. Καμμένο να καταγγείλει. Όμως, όσο ζητάω από τον κ. Καμμένο να τεκμηριώσει, άλλο τόσο πρέπει να ζητήσουμε και από την κυβέρνηση να μη σταθεί σε γενικόλογους αφορισμούς, αλλά να ρίξει άπλετο φως.

Και δεν ζητώ τούτη την ώρα από τον Υπουργό να είναι πρόχειρος και να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά πιστεύω και καλώ την κυβέρνηση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη διοίκηση του, όσο όμως και την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία. Να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, διότι ο μόνος τρόπος να απαντηθούν και να αρθούν οι υποψίες ή οι καχυποψίες είναι να ριχτεί άπλετο φως. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Όσο λοιπόν από την πλευρά μας  καλούμε τον κ. Καμμένο να διευκρινίσει, ακόμη περισσότερο, καλούμε και την κυβέρνηση. Όχι με γενικόλογους αφορισμούς ότι κανείς δεν μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία κανενός αλλά τα στοιχεία πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα.

Και μπαίνω στο θέμα της συζήτησης μας. Θα ήθελα - και είναι ευτύχημα κύριε Υπουργέ, που είστε εδώ - θα ήθελα ειλικρινά να ακούσω από τα πιο επίσημα χείλη πόσοι επιτέλους είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας. Κάνατε μια απογραφή. Ειλικρινά θα ήθελα να μου απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, σας δίνω από το χρόνο μου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε από πέρσι για πρώτη φορά όπως ξέρετε, η χώρα μας απέκτησε τη δυνατότητα να γνωρίζει τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, έχουμε ανακοινώσει ότι το σύνολο όσων μισθοδοτούνται –θα το πω λίγο γενικά- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν και έχει σημασία το ήταν γιατί από τότε υπάρχουν μεταβολές, έχουμε μειώσει αριθμό συμβασιούχων κ.λπ., ήταν 768.009 περιλαμβανομένων των αιρετών, του πολιτικού προσωπικού, βεβαίως και των δημοσίων υπαλλήλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων δηλαδή των ΟΤΑ κ.ο.κ. που είναι είτε χαρακτήρα μόνιμου η σύμβασή τους, είτε είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είναι 670.000.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ): Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ, διότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η σπέκουλα από μερίδα των ΜΜΕ αλλά και από εκπροσώπους κομμάτων που μιλούν για 1.500.000 δημόσιους υπαλλήλους. Σε λίγο θα πρέπει να μη κυκλοφορούν στο δρόμο οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση στη χώρα. Λες και αυτοί ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας, λες και αυτοί έχουν την ευθύνη. Λένε ενάμισι εκατομμύριο, πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, 670.000 λέει ο Υπουργός.

Και να σας επισημάνω κύριε Υπουργέ, ότι ανάμεσα σε αυτούς που αναφέρατε είναι οι ένστολοι, είναι οι κληρικοί, είναι οι συμβασιούχοι. Συνεπώς τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η Ελλάδα βρίσκεται, με 13% του εργατικού της δυναμικού, στην τρίτη θέση από το τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε δημόσιους υπαλλήλους. Η Σουηδία έχει 30% του εργατικού δυναμικού, η Δανία έχει 29% του εργατικού δυναμικού, η Γαλλία έχει 21% του εργατικού δυναμικού, η Μεγάλη Βρετανία έχει 17,8% του εργατικού δυναμικού. Αυτός λοιπόν είναι ο μεγάλος, ο υπέρογκος δημόσιος τομέας που εξ αιτίας του οδηγηθήκαμε ως εδώ και πρέπει πάση θυσία να τον συρρικνώσουμε διότι εξ αιτίας του δημιουργήθηκε το χρέος;

Οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το δημόσιο χρέος στη χώρα μας δεν δημιουργήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες. Βεβαίως μπορεί να δημιουργήθηκε από τη σπατάλη. Βεβαίως να ψάξουμε να βρούμε τη σπατάλη και τη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Να ψάξουμε να το βρούμε στην υστέρηση των εσόδων, στις αιτίες δημιουργίας του χρέους, στις φοροαπαλλαγές, στη συνεχή μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή. Όχι όμως όλα στις πλάτες των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι το δημόσιο στη χώρα μας ορθολογικά δομημένο; Όχι βέβαια. Και δεν θα υπερασπιστούμε εμείς το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν τα δυο κόμματα εξουσίας. Αλλά δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να τα φορτώσουμε όλα στους δημόσιους υπαλλήλους.

Άκουγα χθες –και ειλικρινά ο ελληνικός λαός έχει μπερδευτεί- τον κ. Ραγκούση στη Βουλή να λέει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, άκουσα τον κ. Παπακωνσταντίνου από το συνέδριο στο Λαγονήσι να λέει ότι θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να λέει πως κανείς δεν μίλησε για απολύσεις, ξεχνώντας ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για απολύσεις ένα χρόνο πριν και μας προετοίμαζε για απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτά τα τρία πρόσωπα, στα οποία αναφέρθηκα, ανήκουν στην ίδια κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει έχουν χάσει την μπάλα. Εγώ αυτό κατάλαβα ακούγοντας εσάς, τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Πάγκαλο σε μια ενημερωτική εκπομπή και τον Πρωθυπουργό την προηγούμενη μέρα να μιλάει για 150.000 λιγότερους στο δημόσιο τομέα, μέσα –λέει- από εθελούσιες εξόδους εκεί όπου χρειάζεται. Προσέξτε! Εκεί όπου χρειάζεται και εθελούσιες γίνεται;

Ας μην προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Εδώ υπάρχει ένα εξαιρετικά επώδυνο σχέδιο για τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν ξεζουμίσουν τη χώρα, το λαό, τους εργαζόμενους και αν δεν ξεκοκαλίσουν τη δημόσια περιουσία και, αφού τα κάνουν όλα αυτά, θα μας οδηγήσουν και στην αναδιάρθρωση.

Και κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Κακλαμάνη - γιατί αναφερθήκατε σε εμένα - θέλω να δώσω μια εξήγηση. Γιατί ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας ότι στα πλαίσια του κοινοβουλευτισμού και στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας δεν είναι κακό να υπάρχει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Προσέξτε μπορεί να παρεξηγήσατε αυτό που είπα. Ο Πινοσέτ δεν έχει μείνει στην ιστορία μόνο ως δικτάτορας και κανείς δεν συγκρίνει τον Πρωθυπουργό με ένα δικτάτορα, εκλεγμένος είναι. Έχει μείνει και στην ιστορία ως το πρώτο μεγάλο παγκόσμιο πείραμα του νεοφιλελευθερισμού ίσως υπό την ηγεμονία και καθοδήγηση της μεγάλης πολυεθνικής των τηλεπικοινωνιών στη Χιλή όπου ιδιωτικοποίησε 212 επιχειρήσεις και 66 τράπεζες και αργότερα, όταν μειώθηκε το Α.Ε.Π. της χώρας του κατά 20 μονάδες, αναγκάστηκε να επιχειρήσει την μεγαλύτερη επανακρατικοποίηση των χρεοκοπημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων που είχε ιδιωτικοποιήσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν θα έθετα το θέμα καν αν οι οπαδοί σας και πολύς κόσμος που είναι λογικό και πρέπει να λαμβάνει υπόψη του αυτά που λέει ο αρχηγός ενός κόμματος, άκουγαν ότι αναφέρεστε στις ιδιωτικοποιήσεις στη Χιλή. Αλλά όταν ακούει, άλλωστε ακούμε και εμείς πολλούς που λένε κάτω η χούντα του Παπανδρέου.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ(Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ): Δεν τα ακούτε από τους οπαδούς μας και εγώ ήμουν σαφής στην τοποθέτησή μου και η κριτική μου είναι σκληρή αλλά είναι πολιτικότατη. Η κριτική μου είναι σκληρή, είναι αρκούντως πολιτική όμως.

Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Ακούγοντας προχθές τον Πρωθυπουργό, υπέστην ένα σοκ. Να ομιλεί στην πραγματικότητα - εμείς έτσι το εξηγούμε - για 150.000 απολύσεις. Και ταυτόχρονα να λέει, άκουσον, άκουσον ότι στην επόμενη χρονική περίοδο θα έχουμε μηδενική κρατική συμμετοχή. Ε, λοιπόν ο Πινοσέτ που έκανε αυτό το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα στη Χιλή όταν επανακρατικοποίησε και ξαναπούλησε, τουλάχιστον κράτησε τον χαλκό. Δεν τα πούλησε όλα.

Εδώ λοιπόν θα έχουμε τη μοναδική πρωτοτυπία να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο με δημόσιο με μηδενική περιουσία, αν εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Και θα οδηγηθούμε και στη χρεοκοπία αφʼ ότου εφαρμοστεί.

Ε, δεν τα καταλαβαίνουμε αυτά; Απλά μιλάμε και απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται πολιτικά και λέμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η τραγωδία για τη χώρα».

Δευτερολογία σε απάντηση στον κ. Ραγκούση:

Κατʼ αρχάς, χαίρομαι που σας ακούω να διευκρινίζετε ότι δεν πρόκειται για απολύσεις. Ας ελπίσουμε ότι εσείς ερμηνεύετε σωστά τον Πρωθυπουργό. Άρα, αυτός που δεν τον ερμηνεύει σωστά και είναι εκτός γραμμής είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χθες, στο ίδιο συνέδριο, μίλησε για απολύσεις.

Το τελευταίο και θα κλείσω κύριε Πρόεδρε,

Μιλήσατε, κύριε Υπουργέ, για μετατάξεις πριν από λίγο, χαρακτηρίζοντας τες σχεδόν ως νέες προσλήψεις. Εγώ έτσι τις  κατάλαβα. Όποιος δεν κάνει θα φεύγει. Και μάλιστα θα κρίνεται από τον ΑΣΕΠ.

Ο ΑΣΕΠ, όμως, είναι το Ανώτατο  Συμβούλιο για τις προσλήψεις, όχι για τις απολύσεις. Εδώ αυτά τα πράγματα είναι ασύμβατα κύριε Υπουργέ.

Και εν πάσει περιπτώσει, είναι προτιμότερο να λέτε την πραγματικότητα ως έχει για τις προθέσεις ή γιʼ αυτά που μας ζητάνε και για αυτά που θα κάνετε, παρά να παίζετε την κολοκυθιά.