Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/05/2011

Αόριστες υποσχέσεις έδωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Όθωνας για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011, η Επίκαιρη Ερώτηση του Θοδωρή Δρίτσα βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νησιών προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις δημοκρατικές εγγυήσεις που παρέχει η αστυνομία. Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός κ. Μ. Όθωνας.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αφού εξέφρασε τη λύπη του για τη στυγερή δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, καταδίκασε την συμπεριφορά τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ τόσο για την παρολίγο δολοφονική επίθεση κατά τη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας στις 11 Μαΐου 2011 όσο και για την ανοχή που επέδειξαν κατά την εξέλιξη βίαιων επεισοδίων από ακροδεξιές συμμορίες εναντίον μεταναστών και άλλων.

Ο κ. Δρίτσας έθεσε τα εξής ερωτήματα στον Υφυπουργό Προ.Πο:

«Μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατική συμπεριφορά της αστυνομίας για την προστασία ελευθεριών και δικαιωμάτων Ελλήνων και μεταναστών; Ελέγχει η ηγεσία της αστυνομίας το σύνολο των δυνάμεών της σε κρίσιμες περιοχές της Αθήνας, όπως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ομόνοια κ.α.;

Προτίθεται να επανεξετάσει τους πολιτικούς και επιχειρησιακούς σχεδιασμούς αναφορικά με τις διαδηλώσεις, τη βία και την εγκληματικότητα, αλλά και τις συνθήκες εκμετάλλευσης και γκετοποίησης των μεταναστών ανά την Ελλάδα;»

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών τόνισε:

«Ο σχεδιασμός που αποβλέπει στην αξιοποίηση μικρών περιστατικών βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με σκοπό τη γενικευμένη διάλυσή τους αποτελεί μια αντιδημοκρατική στρατηγική και πηγή εφαρμογής αυθαίρετων δράσεων από τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ.. Πότε επιτέλους θα εντοπιστούν οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Καυκά και άλλων διαδηλωτών;»

 Συμπλήρωσε μάλιστα ότι:

«Η μεροληπτική στάση τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια ρατσιστικών επιθέσεων από ακροδεξιούς εναντίον μεταναστών την οποία τεκμηριώνει δημοσιογραφική μαρτυρία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με ιδεολογικές, κοινωνικές, κομματικές ή πολιτικές προκαταλήψεις».

Κλείνοντας ο Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ενδιαφέρεται όχι μόνο γενικά για τη δημοκρατική συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ., αλλά κυρίως για το κατά πόσον η ηγεσία του σώματος και η Κυβέρνηση ελέγχει τις δυνάμεις της, καθώς και για το εάν θα υπάρξει επανασχεδιασμός σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της αστυνομίας.