Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/05/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και  της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Ραδιοσταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι επιπτώσεις στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές της μείωσης των μισθών και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων καθώς και από την υψηλή ανεργία που αυτές προκαλούν είναι πλέον δραματικές.  Εάν  μάλιστα συνδυαστούν και με την μαύρη εργασία και τον διπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής (από 15% στο 30%) μέσα σε μια δεκαετία, λόγω ανυπαρξίας ή ανεπάρκειας των ελεγκτικών δημόσιων μηχανισμών, δημιουργούν μία τεράστια μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη τους στο άμεσο μέλλον.

Φυσικοί αυτουργοί είναι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που υπέγραψαν μία τέτοια ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Ηθικός όμως αυτουργός είναι η κυβέρνηση που ψήφισε το νόμο 3899/2010 που προβλέπει αυτό το είδος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και που ο Υπουργός της Οικονομίας  ζήτησε με επιστολή του μειώσεις μισθών από τις Διοικήσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

Στόχος της κυβέρνησης και της Τρόικας είναι η μείωση των μισθών των εργαζομένων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα προς όφελος αφενός των επιχειρηματικών κερδών και αφετέρου των τοκογλύφων της χώρας.

Το ότι οι μειώσεις μισθών στον ΟΠΑΠ έγιναν για να πουληθεί ευκολότερα το αποδεικνύει το ενδιαφέρον που εξέφρασε μόλις μια μέρα μετά την INTRALOT για την εξαγορά του.

Εδώ σε σχέση με όσα λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουμε το θεατρικό παιχνίδι του κακού (Παπακωνσταντίνου), του καλού (Ρέππα) και του άσχημου (Ραγκούση). 

Η ουσία είναι ότι, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε άμεσες ή έμμεσες απολύσεις στο άμεσο δημόσιο τομέα, για να κάνει το ξεπούλημα του πιο εύκολο, θα παραβιάσει το Σύνταγμα  της χώρας, θα μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα ανέργων, θα διαλύσει και θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες προς  τους πολίτες.

Η χώρα και ο λαός θα πρέπει να απελευθερωθούν το ταχύτερο δυνατόν είτε με αγώνες είτε με εκλογές από την τρόικα και την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, πριν καταστρέψουν ανεπίστρεπτα τα πάντα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ηττηθεί συνολικά το συναινετικό νεοφιλελεύθερο δικομματικό πολιτικό σκηνικό και νʼ αναδειχτεί μία κυβέρνηση με πυρήνα της τις δυνάμεις της Αριστεράς που να μπορέσει να στρίψει το τιμόνι τις πολιτικής και της χώρας προς προοδευτική σοσιαλιστική κατεύθυνση.   

To Γραφείο Τύπου