Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/05/2011

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: Άλλη μια τραγωδία της μεταναστευτικής πολιτικής στη περιοχή της Πρέβεζας

Την Τετάρτη 18 Μαΐου  στις 1.30 τα ξημερώματα, βυθίστηκε μικρό σκάφος με 25 μετανάστες Αφγανικής, Ιρανικής και Πακιστανικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να πνιγούν ένας ενήλικος και ένας οκτάχρονος και να αγνοείται το δίδυμο αδερφάκι του. Οι διασωθέντες, σχεδόν όλοι παιδιά ηλικίας 12 με 16 ετών. Όλοι αυτοί και αρκετοί  ακόμη που δεν είχαν ανεβεί στο σκάφος, είχαν έρθει οδικώς από την Αθήνα με σκοπό να περάσουν στην Ιταλία. 

Για άλλη μια φορά έχουμε θύματα μετανάστες εξαιτίας μιας πολιτικής που στοχοποιεί τους κατατρεγμένους και αφήνει στο απυρόβλητο τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και διακινητών.

Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ έγινε για να προστατέψει  τα γενεσιουργά αίτια: επεμβατική πολιτική του ΝΑΤΟ και των περισσότερων Ευρωπαϊκών κρατών στην Ασία και στην Αφρική, αποικιοκρατικές επενδύσεις και στήριξη απολυταρχικών καθεστώτων στις αντίστοιχες περιοχές. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές αποστολές συμμετέχει και η χώρα μας με τη δικομματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και βέβαια της κας Μπακογιάννη και του κ. Καρατζαφέρη.

Στις αιτίες δηλαδή της δημιουργίας των μεταναστευτικών ρευμάτων είμαστε παρόντες ως χώρα, υλοποιώντας διεθνείς, ταξικές, «συμμαχικές» υποχρεώσεις.  Στις συνέπειες, των υποχρεωτικών για τους πληττόμενους λαούς, μεταναστεύσεων πώς παριστάνουν οι ιθύνοντες της οικονομικο-πολιτικής και μιντιακής ελίτ τους ανήξερους;

Αποδεχόμενοι το ρόλο χωροφύλακα/δεσμοφύλακα, της εύπορης Ευρώπης, πώς είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι τα κύματα της προσφυγιάς θα αντιμετωπιστούν με την καταστολή και τις εγκληματικές ορδές των ακροδεξιών τραμπούκων;

Η ελληνική Πολιτεία και Κοινωνία είναι ώριμη να εφαρμόσει την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο Η Ε, αγνοώντας και καταργώντας στην πράξη την εγκληματική ʽʼσυνθήκηʼʼ Δουβλίνο ΙΙ, χορηγώντας στους πρόσφυγες τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες επιλογής τους.

Οι φράχτες στον Έβρο, η γενικευμένη ιδεολογία και πράξη του ρατσισμού και της καταστολής δεν αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά ρεύματα, αυξάνουν μόνο τα θύματα και τις αμοιβές των κυκλωμάτων εμπορίας.

Η σκλήρυνση της στάσης και ο ανηλεής διωγμός των μεταναστών, καμία λύση δε μπορούν να δώσουν στα κύματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς!

Η ελληνική κοινωνία στις συνθήκες της κρίσης και των σκληρών μέτρων κατεδάφισης της, δε μπορεί να  αποπροσανατολίζεται από τεχνητούς εχθρούς που θέλουν να κατασκευάσουν δίπλα της.

Κανένας δε μπορεί να προσδοκά βελτίωση της ζωής του, όσο οι αιτίες των προβλημάτων μένουν ανέπαφες.

Η αλληλεγγύη, η ενότητα, τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, η μαχητική και ενωτική συμπαράταξη των δυνάμεων της εργασίας και εν γένει των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, ανατρέπει κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς, δημιουργεί τους όρους για να φαίνονται ρεαλιστικές πολιτικές, που θέτουν στο κέντρο της  προσοχής τους τον Άνθρωπο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

20 Μαΐου 2011
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Πρέβεζας

Γραφείο Τύπου