Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/05/2011

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Δρομολογείται όπως βλέπουμε η ίδια σκληρή συνταγή λιτότητας που επιφέρει οικονομικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο. Θα μείνει χώρος για το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει ο δικός σας χώρος;

Το πιο βασικό είναι αυτό που είπατε. Υπάρχει η εμμονή στην ίδια συνταγή και αυτό είναι που κάνει τα πράγματα τραγικά από όλες τις απόψεις. Διότι έχοντας την εμπειρία του ενός χρόνου, το να επιμείνεις σε αυτή την καθολικά αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα πολιτική, αποτελεί πια ένα έγκλημα. Έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων και του τόπου. Η ένταση και το βάθεμα αυτής της πολιτικής απαιτεί άμεση εγρήγορση από την πλευρά της κοινωνίας. Απαιτεί απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι δυναμικές και σε όλα τα επίπεδα.

-    Ένα έγκλημα προς το οποίο υπάρχει διαφωνία μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν ακούσατε πριν το κ.Αμοιρίδη ο οποίος διαφώνησε πλήρως σε σχέση με όλο τον προσανατολισμό της κυβέρνησης και βλέπουμε και την ΠΑΣΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση να διαγράφει μια αυτόνομη πορεία.

Είναι γεγονός, ότι δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και εννοώ δυνάμεις κοινωνικές και από τον συνδικαλιστικό χώρο αποτελούσαν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που στήριζαν την αναπαραγωγή της εκλογικής δύναμης και έδιναν κάθε φορά, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δυνάμεις όλο τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε αποδιάρθρωση. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν αφορά μόνο το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Οι δυνάμεις δηλαδή, οι οποίες συνέβαλαν στην αναπαραγωγή του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, αυτή τη στιγμή αποδιαρθρώνονται καθώς συντελούνται τεκτονικές αλλαγές. Προφανώς, αυτό έχει να κάνει με το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής του μνημονίου. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αρκετά μεταβατική, ρευστή. Το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί.

Εδώ βρίσκεται η τεράστια δυναμική που εμπερικλείει αυτή η ίδια η κατάσταση, ενώ από την άλλη θέτει νέα καθήκοντα στην αριστερά, η οποία παρόλο που έχει σωστές αναλύσεις και εκτιμήσεις δεν κατορθώνει να πείσει στο βαθμό που θα μπορούσε. Παρά την αυξητική καταγραφή - και θα ήθελα να το υπογραμμίσω αυτό- του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα θα έπρεπε να ήταν πολύ παραπάνω και θα έπρεπε να μας οδηγήσει σε ανάλογα συμπεράσματα για τον τρόπο που κάνουμε πολιτική, έτσι ώστε να βλέπουμε το δάσος των σημερινών αναγκών και προβλημάτων και να μην περιοριζόμαστε στο δέντρο μιας εκφώνησης, μιας καθόλα ολοκληρωμένης γραμμής η οποία πολλές φορές όμως μπορεί να μην είναι κατανοητή, διότι ο κόσμος έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης. Τις δικές του συχνότητες επικοινωνίας με τις οποίες οφείλουμε να συντονιστούμε. Αυτό από το όποιο πρέπει να ξεκινάμε είναι τα προβλήματα και οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας, αυτών π[ου πλήττονται και περιθωριοποιούνται. 

-    Ίσως το δρόμο της έμπνευσης από το χώρο της αριστεράς να τον έστρωναν κάποια μηνύματα ενότητας εκ μέρους κάποιων φορέων της αριστεράς, όπως το ΚΚΕ.

Εδώ, δυστυχώς, έχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να έχουμε ένα κομμουνιστικό κόμμα το οποίο κρατάει ψηλά τη σκυτάλη της αντιενώτικης πρακτικής και στάσης. Δεν παίρνει μηνύματα για το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία. Δεν παίρνει μηνύματα από το ίδιο τον κόσμο. Διότι νομίζω ότι αυτό είναι το κυριότερο. Δεν θεωρώ ότι παρόλα τα ξορκίσματα που κάνει αυτή τη στιγμή η ηγεσία του ΚΚΕ ότι μπορούν να πείσουν, ούτε και την στενή επιρροή του ΚΚΕ. Και είναι υπεύθυνοι ακριβώς γιατί μια άλλη ενωτική παρουσία θα έδινε μια διαφορετική δυναμική στους ίδιους τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

-    Αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς πλην της κας Παπαρήγα. Οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και η κυβέρνησης όπως αναφέρατε δεν αλλάζει προσανατολισμό. Ο κ. Τσίπρας τι θα επισημάνει στον πρωθυπουργό;

Είναι σαφές ότι η δική μας συμμετοχή στο αυριανό ραντεβού σε καμιά περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε συναίνεσης σε αυτή την καταστροφική πολιτική που οδηγεί στην πλήρη κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Εκείνο, όμως, το οποίο αξίζει και αύριο να τονιστεί είναι η ανάγκη ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τελειώνει με κάθε τρόπο. Κάθε μέρα παραμονής της στην εξουσία σημαίνει επιπρόσθετα προβλήματα και κυρίως το ότι βυθιζόμαστε ως κοινωνία ολοένα και περισσότερο σε ένα σπιράλ θανάτου. Αυτή την πολιτική θέση και άποψη θα καταθέσουμε και στην αυριανή συνάντηση.

-    Άρα οι εκλογές στην παρούσα συγκυρία μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα σωτηρίας.

Πέρα από την ανάγκη ανατροπής αυτής της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής, υπάρχει ένα ξεχωριστό ζήτημα σε σχέση με την ίδια την λειτουργία του πολιτεύματος και σε σχέση με την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στην κοινωνία να εκφραστεί, να έχει φωνή. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει να κάνει μόνο με εμάς. Βλέπετε ότι σε μια άλλη μεσογειακή χώρα, την Ισπανία το αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων νέων, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από αντίστοιχες και δύσκολες κοινωνικές συνθήκες – 40% έχει φτάσει η ανεργία των νέων στην Ισπανία- και κάτι ανάλογο είναι και στην Ελλάδα αν δεν έχει φτάσει ακόμη αυτό το νούμερο. Το αίτημά τους είναι αυτό. Να αποκτήσουν φωνή και να έχουν λόγο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό που συζητιέται αυτή τη στιγμή, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ενταγμένο μέσα στην λογική του νέου Συμφώνου για το Ευρώ, δεν αφορά ένα και δυο χρόνια. Δεν αφορά αυτούς που είναι τώρα στην παραγωγή, αλλά κυρίως τις επόμενες γενιές. Πρέπει λοιπόν η νεολαία να μιλήσει, να εκφραστεί και να θέσει τα προβλήματά της στην ημερήσια διάταξη. Αυτά λοιπόν είναι ζητήματα που θα τεθούν και αύριο από τον πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου